Sparrispaj

En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.

6 portioner sparrispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 1 msk smör till pajformen
  • Fyllning: 500 gram färsk grön sparris
  • 4 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 50 gram riven mozzarellaost
  • 75 gram riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Pajdeg: blanda mjöl, smör och vatten i en skål eller i en matberedare till en fast deg.
  2. Slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Smörj en pajform med någon msk smält smör och strö över någon msk mjöl.
  4. Förbered fyllningen: koka upp en halv liter vatten med 2 krm salt i en kastrull.
  5. Skär bort den nedersta lite trådiga biten på sparrisarna ca 2 cm. Skär dem i några cm breda bitar med sneda snitt eller i halvor.
  6. Koka sparrisbitarna mjuka i ca 2 minuter.
  7. Häll av dem i ett durkslag och skölj dem kallt.
  8. Riv osten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kalva ut degen till en rundel som täcker botten och kanterna på mjölat bakbord. Klä pajformen med pajdegen och skär bort pajdeg som är utanför kanterna.
  11. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 5 - 10 minuter.
  12. Separera gulor och äggvitor i två skålar. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  13. Vispa ihop äggulorna, grädde, mjölk, salt, peppar och riven ost. Vänd i den vispade äggvitan.
  14. Fördela sparrisen i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  15. Grädda sparrispajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Sänk ev. värmen till 175 grader efter en kvart. Täck ev. över med folie så att inte kant och toppen bränns.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer