Äggstanning

Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen du vill ha i din paj exempelvis tillagat kött som tärnat kycklingkött, tärnad paprika med mera för en kycklingpaj; riven ost och skinka för en ost- och skinkpaj eller den variant på paj du vill baka. Häll sedan äggstanningen över fyllningen och baka pajen.

Klassisk pajdeg görs med vetemjöl, smör, vatten och salt. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt. Använd en pajform som är tät och inte en pajfrom med löstagbar botten för då kan äggstanningen rinna ut. Märker du att det behövs mer äggstanning så blandar du helt enkelt lite till av ex. ett ägg och 0,75 dl mjölk. Rinner äggstanningen ut så går det att rädda allt genom att blanda mer äggstanning och fylla på med när pajen bakats en stund och äggstanningen stelnat lite mer i botten och täppt till läckan så att säga. 

Variationer: En knivsudd curry är också gott i äggstanning. Annat gott är i äggstanning och paj är hackade örter som persilja, gräslök med mera, ajvar (paprikaröra), sambal oelek chili, paprikapulver, pressad vitlök, hackad spenat, riven ost som parmesan, västerbotten och mozzarella samt smulad fetaost. Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.

Äggstanning till en paj

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda ägg med mjölk, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Nu är äggstanningen redo att användas till paj.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer