Nötrutor med valnötter

Goda hembakta kakor med valnötter. Valnötter kan bytas mot hasselnötter eller pecannötter. Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.

24 rutor eller 48 små nötrutor med valnötter

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • Mördeg till botten: 150 gram kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk kallt vatten
  • Nöt- och kolafyllning: 100 gram smör
  • 100 gram socker
  • 100 gram grovt hackade valnötter
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnspanna ca 25x35 cm eller rund pajform (ca 25 cm diameter) med smör.
  3. Skär smöret i kuber. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt mjöl, socker, ägg och vatten. Knåda hastigt ihop till en deg. Detta går snabbt i matberedare med kniven.
  5. Låt degen vila i 30 minuter i kylen.
  6. Tryck ut degen i botten på ugnsformen. Tryck några hål med en gaffel.
  7. Baka mördegen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  8. Gör nötfyllningen genom att smälta smöret med socker, valnötter, vispgrädde och vetemjöl. Rör om och koka ihop till en röra.
  9. Ta av från värmen och häll och fördela över mördegen.
  10. Baka valnötsrutorna i 20 minuter eller tills nötblandningen börjat bubbla och har fått gyllenbrun färg.
  11. Ta ut nötrutorna och låt svalna.
  12. Skär ut kakor enligt önskad storlek.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer