Havrerutor havrekakor

Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.
Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör. 2 dl russin kan man också ha i havrekakssmeten om du gillar russin.

en långpanna, ca 60 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl smält smör eller margarin (250 g)
  • 3 dl strösocker
  • 6 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk sirap
  • 3 msk grädde, mjölk eller vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg.
  3. Tryck ut kakdegen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt (långpanna med höga kanter). Eller baka runda havrekakor genom att rulla små bollar i storlek som en valnöt och sedan placera med 5 cm avstånd på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel.
  4. Grädda havrerutorna eller havrekakorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills havresmeten börjar få färg.
  5. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna något.
  6. Bakar du runda havrekakor kan du bara lägga över dem på en bricka eller fat att kallna. Och sedan ev. baka nästa omgång.
  7. Skär upp rutor när havrekakan ännu är varm. Kakorna stelnar när de svalnar. Förslagsvis kan du kan skära havrekakorna i trianglar eller rutor ca 6x6 cm stora.
  8. Låt havrerutorna kallna och stelna på plåten.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer