Toscakaka

Sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka. Det blir ca 12 bitar toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.

1 toscakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Toscasmet: 50 gram sötmandel, oskalad eller skalad och flagad mandel
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform ca 25x25 cm.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl (eller bara tillsätt det) i en bunke och tillsätt bakpulver samt blanda.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en annan bunke.
  6. Sätt till mjölet till äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda ca 25 minuter eller tills den är knappt färdig.
  8. Dags att göra toscasmeten: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2-3 minuter. Ta upp och torka samt skala med dem med händerna.
  9. Hacka eller flaga den (du kan också mixa den i matberedare med kniven).
  10. Blanda hackad mandel, socker, mjöl, smör och mjölk (eller grädde) i en panna med höga kanter eller kastrull.
  11. Koka upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält.
  12. Ta ut den knappt färdiggräddade sockerkakan och häll över toscasmeten samt fördela den över hela sockerkakan.
  13. Sätt in toscakakan i ugnen igen och grädda kakan tills glasyren fått ljus guldbrun färg. Höj värmen till 225 grader. Du kan också sätta på övervärme eller grill - akta dock så att inte toscakakan bränns (det går snabbt med sockret i toscasmeten).
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna så stelnar toscasmeten.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer