Nötfärssås

Nötfärssås till pasta, lasagne eller moussaka. Här med Mafaldinepasta, riven parmesan samt grönsallad. Köttfärssåsen funkar med all slags pasta dock.
Desto längre nötfärssåsen får koka desto godare blir den. Koka gärna 1-3 timmar på låg värme med eller utan lock. Rör då och då samt späd ev. med lite vatten så att såsen ej kokar torrt och bränns.

4 portioner nötfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Fräs nötfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta. Lägg över efter hand i en stekgryta.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken samt hacka sönder färsen i mindre delar med en stekspade.
  5. Tillsätt tomatpuré samt mjöl. Rör ut och fräs någon minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger samt vatten. Rör om.
  7. Koka nötfärssåsen minst 20 minuter på medelvärme. Rör då och då. Ha gärna lock för annars stänker det ner spisen.
  8. Smaka av nötfärssåsen med salt, peppar, socker och vinäger innan du serverar eller använder den.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer