Högrev Bolognese

Högrev Bolognese är en köttsås till pasta med långkokt högrev, tomat, vitlök, timjan, vitt vin och lök. God och fyllig pastasås. Passar med all pasta - speciellt penne, gnocchi, skruvar eller spagetti. På bilden Mezze Maniche från Zeta.
Servera högrevspastan med riven parmesan. Garnera ev. med hackad persilja.
Istället för högrev kan du ta ytterlår eller annat grytkött.

6 portioner högrev Bolognese

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 500 gram högrev, gärna i färdigskurna grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Om du köpt en hel bit högrev så skär bort ev. kappa och senor från köttet. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm.
  2. Skala och hacka löken. Skala och grovhacka vitlöken. Skala moroten och skär den förslagsvis i form av tändstickor.
  3. Bryn köttet i olivolja i en stekgryta. Du kan också använda en stekpanna och lägga över i en gryta.
  4. Rör i lök, vitlök, morot samt tomatpuré samt bryn några minuter till.
  5. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, vatten, timjan, lagerblad, chiliflakes, socker, salt och peppar.
  6. Låt högreven koka mjuk tills den faller sönder i 1,5-2 timmar på låg värme under lock. Rör då och då. Om den kokar torrt så späd med lite vatten.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar. Mosa sönder köttet något med en potatisstöt så att köttet ramlar isår något.
  8. Koka pasta till och servera din högrev Bolognese till samt en liten skål med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer