Köttfärssås med creme fraiche

Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.

4 portioner köttfärssås med crème fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 krm oregano
  • 1 krm timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade eller hela skalade tomater
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram pasta av valfri sort som ex spagetti, tagliatelle eller penne
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  8. Tillsätt salt, peppar och vinäger. Rör om.
  9. Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera köttfärssåsen med.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Lägg i pastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet ca 10-12 minuter. Rör då och då.
  12. Riv ost.
  13. Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
  14. Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
  15. Servera pastan med köttfärssåsen samt riven ost.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer