Köttfärssås med morot

Köttfärssås med morot får en god, fyllig och lite sötare smak. Här med rivna morötter, krossade tomater, lök, vitlök, oregano, basilika, timjan, rosmarin, chili och en skvätt grädde.
Passar med spagetti eller annan valfri pasta.
Gott till är ex. en sallad med ruccola, fint riven morot samt halverad cocktailtomater i lite olivolja och vinäger. Servera gärna ett gott bröd till också.

4 portioner köttfärssås med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 krm rosmarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken.
  3. Skala och riv morötter fint.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Tillsätt lök, morötter, vitlök, chiliflakes, oregano, timjan, basilika och rosmarin till köttfärsen. Fräs några minuter.
  6. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  7. Pudra vetemjöl över färsen och rör om.
  8. Tillsätt tomater och skölj ur en burk med en dl vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt grädde, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  11. Koka pastan enligt paketet vanligtvis 8-10 minuter. Rör om då och då så de inte klibbar ihop.
  12. Riv ost.
  13. Smaka av pastasåsen med peppar och salt.
  14. Servera köttfärssåsen med spagetti eller annan pasta samt toppa med riven ost. Servera gärna med en sallad och gott bröd till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer