Köttfärssås med rödvin

Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram nötfärs eller blandfärs
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med köttfärssåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun under tiden du kokar ihop tomatsåsen.
  4. Tillsätt tomatpuré till löken samt socker och fräs någon minut.
  5. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  7. Tillsätt den brynta köttfärsen till tomatsåsen.
  8. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer