Köttfärssås med rödvin

Introduktion och förberedelse

Köttfärssås med rödvin, tomat, morot, vitlök, chili och örter. En smakrik köttfärssås och variant på vanlig köttfärssås eller Bolognese.

Serveringsförslag

Tips

Om man vill kan man ha i lite grädde på slutet.

Val av vin

  • Vilket rött fruktigt vin som helst funkar. Välj ett torrt rött fruktigt vin som exempelvis en Sangiovese, Valpolicella, Primitivo eller Nero D'Avola.
  • Ett finare vin som har mycket ekfat och lång lagring är lite bortkastat - drick det till istället.

Köttfärssåsen är god med kokt pasta som spagetti samt en grönsallad till.
Köttfärssåsen är god med kokt pasta som spagetti samt en grönsallad till.

4 portioner köttfärssås med rödvin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 pkt krossade tomater, 400 gram
  • 2 krm torkad eller färsk timjan
  • 1 tsk torkad eller några blad färsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering
  • PASTA: 350 gram pasta som spagetti

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, skala och tärna morot samt pressa vitlök. Lägg i en kastrull eller panna med höga kanter.
  2. Fräs i någon minut i hälften av smöret och olivoljan.
  3. Fräs köttfärsen i resten av smöret och olivoljan i en stekpanna vid sidan. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun. Lägg sedan i med löken.
  4. Tillsätt tomatpuré till lök, vitlök och morötter. Fräs någon minut.
  5. Rör i rödvin. Koka i 2 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en dl vatten.
  7. Rör om och låt såsen puttra under lock. Rör då och då. Låt gärna koka minst 20 minuter och upp mot två timmar på låg värme.
  8. Vill du ha en krämig köttfärssås tillsätter du grädde och kokar upp innan servering. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor.
  9. Koka pastan enligt paket - spagetti ca 8 minuter.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa med riven parmesan, grönsallad, dressing samt bröd.
E-mail
Medel: 3.9 (121 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14

Tillbehör och liknande recept: