Morotsfrallor med dinkel

Introduktion och förberedelse

Morotsfrallor bakade med fullkornsdinkel, vetemjöl, riven morot, rapsolja, yoghurt och honung. 

Serveringsförslag

Passar till frukostfrallor, fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.

Varianter

  • Frallorna kan garneras med frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
  • Forma till ett annat bröd som 2-3 runda stora bröd, 2-3 limpor eller 4-6 baguetter.
  • Byt fullkornsdinkel mot vetemjöl för vanliga morotsfrallor.
  • Variera smaken och byt någon dl vatten mot 2 dl rivet äpple så får du morot- och äppelfrallor. Gott i är också 2 dl hackad spenat (minska vattnet något) för spenatfrallor.
  • Tillsätt krossade nötter som valnötter eller hasselnötter.
  • Byt yoghurt mot mjölk eller filmjölk. 

20 morotsfrallor med dinkel

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 200 gram morötter
  • 1 dl naturell yoghurt 6%
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk salt eller 1 msk flingsalt
  • 2 msk honung
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 14 gram torrjäst (1 paket) eller 50 gram färsk jäst (1 paket)
  • 6 dl fullkornsdinkel
  • 6 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Skala och riv morötterna fint.
  2. Lägg morötter, yoghurt, rapsolja, salt och honung i en degbunke.
  3. Värm vatten i en kastrull till ca 38 grader - fingervarmt - samt tillsätt det.
  4. Tillsätt torrjäst eller smulad färsk jäst samt fullkornsdinkel. Blanda ihop.
  5. Tillsätt vetemjölet. Blanda och knåda ihop till en deg.
  6. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller för hand i 7 minuter på bakbord.
  7. Pudra över lite extra vetemjöl och sätt degen att jäsa övertäckt i ca 1 timme till dubbel storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i förslagsvis 4 delar. Forma delarna till längder. Dela längderna i fem bitar vardera och foma dessa till frallor. Då får du 20 frallor.
  9. Lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Nu kan du pensla med lite vatten och garnera med ex. frö eller flingor om du vill. Eller bara strö över extra mjöl. Skär ev. 1-2 sneda snitt i frallorna om du vill med en tandad kniv.
  10. Låt frallorna jäsa övertäckta i 20 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så det bildas ånga - då blir frallorna knaprigare och frasigare i skorpan.
  13. När de fått fin färg och känns hårda på undersidan så tar du ut frallorna.
  14. Låt svalna på galler. Servera nybakta. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-06

Tillbehör och liknande recept: