AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Mördeg

Mördeg Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 16)
1 sats mördeg, ca 50 småkakor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt (valfritt)

Tillagning:

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg (enklast i en matberedare).
  3. Slå gärna in degen i plastfilm och kyl den i frysen några minuter eller lägg den i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  4. Nu är mördegen redo att användas.


 

Fler recept ur samma kategori som Mördeg:

Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Vegan pepparkakor
Veganpepparkakor utan smör och mjölk. Pepparkakor för veganer. Det går faktiskt utmärkt att baka utan animaliska produkter, speciellt när det finns vegetabiliskt margarin.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Äpplepaj
Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Plommonpaj paj med plommon
Plommonpaj eller paj med plommon. En god och hembakt plommonpaj. Plocka mogna och söta plommon. Grädda först en pajbotten. Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i créme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffé.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook