AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Mördeg

Mördeg Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 16)
1 sats mördeg, ca 50 småkakor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt (valfritt)

Tillagning:

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg (enklast i en matberedare).
  3. Slå gärna in degen i plastfilm och kyl den i frysen några minuter eller lägg den i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  4. Nu är mördegen redo att användas.


 

Fler recept ur samma kategori som Mördeg:

Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Kryddiga pepparkakor. Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.
Godaste smaken får man på pepparkakor om man maler kryddorna i en kryddmixer (kaffebönsmal, mixer) eller stöter i en mortel själv. Då får kryddorna mest smak.
Citronpaj paj med citronkräm
Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.
Risbräck med choklad
Risbräck med choklad är puffat ris blandat med smält choklad. Enkelt att laga och passar som godis till jul eller som kaka på kakbordet.
Du kan välja choklad efter tycke. Här har jag blandat ljus och mörk choklad. Gillar du ljus choklad eller mörk 70% choklad så väljer du det.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Ananaspaj paj med ananas
Ananaspaj. Paj med ananas är en supergod dessert med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller yoghurt.
Byt gärna ut den krossade burk-ananasen mot färsk hackad ananas.
Vintips till ananasrecept är ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike.
Kan förberedas innan.
Pajskal
Här är ett grundrecept på pajskal till vanlig matpaj samt till söt dessertpaj.
Pajdeg med socker i är för dessertpajer. Ta bort sockret om du ska göra pajskal till matpaj.
Äpple och rabarberpaj
Äpple och rabarberpaj eller rabarber och äppelpaj eller kort och gott en kombo med både äpplen och rabarber.
Den friska rabarbern funkar mycket bra med söta äpplen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Tzatziki med gurka och morot
Tzatziki med gurka och morot. En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.
Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Glasyr sockerglasyr
Glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker och vatten. Glasyr är gott på kakor som mazariner, sockerkaka, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka osv.
Vill du ha en hållbarare och hårdare glasyr sk kristyr så kan du ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook