Schackrutor

Småkakor bakta med varvad ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad likt små schakrutor. Goda till fikat och kakbordet.
Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.

ca 50 schackrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Dela upp smör, socker och vetemjöl samt salt i två bunkar.
  3. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra.
  4. Blanda hastigt till två degar (enklast i en matberedare - börja med degen med vaniljsocker).
  5. Slå gärna in degarna i plastfilm och kyl i frysen några minuter eller lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diamter.
  8. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schakrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
  9. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor.
  10. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
  11. Grädda schakrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer