Maskrosvin

Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.

Du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Det går såklart att spontanjäsa vinet men det funkar säkrast med vinjäst. 
 

10 liter maskrosvin

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar

Ingredienser

  • 7 liter maskrosblommor
  • 1 kg russin
  • 2 dl citronsaft
  • 6 mg B-vitamin
  • 4 g jästnärsalt
  • 2,5 kg socker

Tillagning

  1. Plocka helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga.
  2. Koka upp 7 liter vatten.
  3. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om.
  4. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
  5. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak.
  6. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin.
  7. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  8. Låt jäsa vidare med jäslås till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel