Maskrosvin

Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.

Du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Det går såklart att spontanjäsa vinet men det funkar säkrast med vinjäst. 
 

10 liter maskrosvin

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 14 dagar
  • Klart på: 14 dagar

Ingredienser

  • 7 liter maskrosblommor
  • 1 kg russin
  • 2 dl citronsaft
  • 6 mg B-vitamin
  • 4 g jästnärsalt
  • 2,5 kg socker

Tillagning

  1. Plocka helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga.
  2. Koka upp 7 liter vatten.
  3. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om.
  4. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
  5. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak.
  6. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin.
  7. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  8. Låt jäsa vidare med jäslås till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer