Flädersnaps hemgjord snaps med fläder

Flädersnaps. Hemgjord snaps med fläder blir gott fläderbrännvin. Detta recept på flädersnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.

Flädersnaps är enkel att göra, blir fint gul och passar till mat och som aperitif med is. Du kan också blanda fläderbrännvinet med essens av johannesört.

Se till att du plockar rätt fläderblommor. Förväxla inte med den giftiga druvflädern som har mindre och mer äggrunda blommor och röda bär. Äkta fläder har platta och stora blommor med svarta bär. Äkta fläder blommar i slutet av juni. Då kan du plocka dem och göra snaps av eller så torkar eller fryser du dem till senare snapstillverkning. När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Sambucus Nigra, vanlig fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Vanlig fläder är en stor buske med vita tillplattade klasar med blommor med stark söt doft. Gå in och se på wikipedia så att du väljer rätt fläder. 

70 cl flädersnaps hemgjord snaps med fläder

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 dagar 4 tim
  • Klart på: 3 dagar 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 fina blommor fläder, färska eller torkade
  • 70 cl brännvin special, en flaska
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina fläderblommor. Bäst är de i slutet av juni. Du kan hänga dem upp och ner i snören och torka till senare.
  2. Lägg fläderblommorna i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med flädern)
  3. Häll på halva flaskan brännvin special så att det täcker och förslut.
  4. Låt fläderessensen stå och dra 3 dagar. Vänd då och då. Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft och smak av flädern.
  5. Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
  6. Fläderessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer