Jäs ditt eget vin av frukt och bär

Är du lyckligt lottad med riklig skörd av frukt och bär? Då kan du passa på att göra eget vin.

Eget vin av frukt och bär Bärvin och fruktvin - har du egna bär och frukt kan du göra eget vin. Det är både lättare och godare än du tror.

 

Med lite övning, utrustning och tips är det rätt lätt att göra eget fruktvin eller bärvin. Här även lite tips på hemgjorda likörer av körsbär, apelsin och citron.

För att göra eget vin behöver du såklart frukt eller bär, men också lite extra ingredienser för att få ett gott vin. Socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten. Låt inte dessa ingredienser skrämma dig. De är inte så svåra att få tag på och fyller alla sin funktion med god belöning i din och dina gästers gommar.

Till eget vin av frukt eller bär behöver du lite tillsatser, jäshink (damejeanne etc), hävert, jäsrör, sockermätare, vinflaskor, vinetiketter, vinkork samt en bra vinkällare...

Utrustning och vinjäst samt övriga ingredienser hittar du i butiker som säljer vinsatser, vintillsatser och tillbehör för hemmabryggare. Det finns också en del webshoppar.
Jäst (torrjäst eller flytande jäst), vinsvavla B-vitamin finns i hälsokostaffärer och hjälper jästen i starten.

Damejeanne eller jäshink
Vin jäser du i antingen traditionell glas damejeanne eller modern jäshink i plast, båda fungerar bra. Det finns lite olika varianter. Ett tips är att ha två så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering.

Korkapparat
Med en hävarmsmodell går korkandet lätt och du skadar inte korkarna. Det finns också krympfolie krymphättor att använda som du kan värma fast med hårtork.

Sockermätare hydrometer
Mäter sockerhalten i musten. Ju mindre socker desto mer sjunker mätaren ner i musten. Då kan du se om vinet är färdigjäst med mera.

Alkoholmätare
Ger ej exakt alkoholhalt men är bra för att visa en ungefärlig alkoholhalt. Används endast på utjäst vin.

Etiketter
Finns färdiga eller så kan du göra egna på datorn.

Var ska vinsatsen stå?
I rumstemperatur, bäst 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden. Placera jäshinken på en stol så är det lättare att tappa om. Tänk också på att det kan läcka och bubbla över.

I korthet så gör du eget vin så här:
1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga skjölda. Diskmedel etc är inte tillräckligt steriliserande.
2. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinsvavla, jäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Blanda väl. Vänta med sockret. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt. 
3. Sila bort eventuella fruktkött eller bär så att du har en "saft". Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar. 
4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt och ej sött.
Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl. Gör sedan rent den första jäshinken, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen.

Lagring av eget vin
Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.

Boktips:
Vin av frukt och bär av Anita Danielson - (Inbunden) från Ica Bokförlag.
Här står det om alla moment i tillverkningen av vin, t.ex. vilka redskap som ska användas, hur sockerlagen kokas, vätskemängden justeras, omtappning och klarning av vinet, buteljering, samt hur vinet sedan ska lagras för att smaken ska bli så bra som möjligt.

Hemgjort vin och likör Hemgjort vin och likör blir riktigt gott och kan njutas som de är eller användas i drinkar. Sedan blir de fina presenter också.

Äppelvin
Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.
10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket
Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) vinsvavla, B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Maskrosvin
Fixa vin på dina maskrosor. Slå två flugor i en smäll - bli av med maskrosor och få gott vin.

Körsbärsvin
Har du körsbär från eget träd eller riklig tillgång till dem på annat vis är det en mycket god idé att jäsa dem till körsbärsvin. Måste du köpa körsbär så blir det dock rätt dyrt vin.

Krusbärsvin
Ett härligt sötsurt vin på gröna eller röda krusbär.

Vinbärsvin
Ett gott vin på röda och svarta vinbär. Funkar också med vita vinbär.

Hemgjorda likörer

Körsbärslikör
Ett utmärkt sätt att spara på körsbären. Likören blir bara godare med tiden. Om du vill kan du låta bli att sila den och servera körsbären i likören till vaniljglass som dessert.

Apelsinlikör
Köp ekologiska apelsiner och gör din egen apelsinlikör.

Citronlikör
En god likör med citronskal sk Limoncello. Kan serveras som digestif till kaffet, med is eller användas i drinkar.

 

 

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer