Hembryggd öl IPA

Hembryggd öl eller IPA. Brygg din egen öl hemma i köket. Här recept på en modern, fyllig och god IPA - Indian Pale Ale - med balanserad beska (ca 40 IBU - International Bitter Units) från tre olika humlesorter East Kent Golding (Storbritannien), Amarillo (USA) och Cascade (USA). Grunden är tre maltsorter Aromatic, Park Crystal och Pale Malt. Alkoholhalten blir ca 6-7%. Ingredienser, utrustning och fler tips finns på nätet ex. hos humle.se (Humlegårdens ekolager).
Använder du mjukt vatten vilket är vanligast i Sverige så tillsätt salter (magnesiumsulfat och kalciumsulfat). Uteslut annars dessa salter om du vet att du använder hårt vatten.
Tack till Alan Dougan för receptet.
Du behöver följande utrustning: 2 jäskärl i plast med lock ca 30 liter
1 stor kastrull 15-25 liter
1 vattenkokare
1 kastrull 5 liter
1 mindre kastrull 1-2 liter att bla skopa med
1 slev
1 liter mått
1 digitalvåg
1 digitaltermometer
1 stor plastskål at väga upp ingredienser i
1 silkar (du kan göra ett billigt silkar av en 17 liters betonghink där du bollar ett fullt med hål med diameter 3 mm)
1 vattenlås till jäsning
1 hävert eller slang
1 täcke eller filt
30 flaskor på 33cl eller 20 flaskor på 50 cl med kapsyler
Kapsylpåsättare

10 liter IPA eller 30 st 33cl faskor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • MALT: 200 gram Aromatic (eller Melanoidin)
  • 200 gram Park Crystal (eller mörk karamellmalt)
  • 2 kg Pale Malt (eller Pilsnermalt)
  • 10 liter vatten
  • 7 gram magnesiumsulfat eller se förpackning
  • 10 gram kalciumsulfat eller se förpackning
  • 8 gram Amarillo (11,2 % alfasyra)
  • 20 gram East Kent Golding (5% alfasyra)
  • 100 gram Cascade (7,6 % alfasyra)
  • 1 pkt 71968 flytande jäst

Tillagning

  1. Värm upp 6 liter vatten i en stor kastrull till 77 grader.
  2. Ta fram all utrustning och ingredienser.
  3. Krossa hel malt om du köpt det. Tips är att du kan mala malten grovt på egen hand mellan en baksten och en tegelsten. Borsta sedan ner i en skål efter hand.
  4. Väg upp malt och lägg i jäskärlet.
  5. Inmäskning: häll på 77 gradigt vatten och rör om. Slå in hela jäskärlet, även botten, i ett täcke eller filt och låt stå totalt 90 minuter. Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull. Kontrollera temperaturen som ska vara 67 grader varje kvart med en termometer, naturligtvis sjunker temperaturen efter hand och då tillsätter du kokande vatten och rör om samt mäter temperaturen igen så att du hela tiden har så nära 67 grader du kan. Då bryter enzymerna i malten ner sockret så att det senare kan jäsa till alkohol.
  6. Justera vattnets hårdhet (överkurs). Om du vill så kan du reglera upp ditt vattens hårdhet om du vet att du har mjukt vatten - vilket stora delar av Sverige har - (kolla hos din kommun) så att det efterliknar det som är bäst för en IPA. Se på förpackning hur mycket du ska tillsätta eller för mjukt vatten tillsätt 7 gram magnesiumsulfat samt 10 gram kalciumsulfat.
  7. Utmäskning: för att enzymerna ska sluta jobba så tar du ut en tredjedel av mäsken och kokar upp den. Tillsätt sedan till den övriga mäsken - då höjs temperaturen till ca 75-80 grader. Rör om och låt stå i 15 minuter.
  8. Se till att ha ca 2-3 liter 75-80 gradigt vatten i en gryta på spisen.
  9. Förbered för att sila av mäsken. Sätt upp ett silkar i en jästunna på en stol. Förbered en annan jästunna bredvid med en hävert eller slang emellan. Ta en liten kastrull eller skopa och fånga upp så mycket malt du kan och häll i silkaret så att det bilder likt en filterbädd. Fortsätt hälla över mäsken och sila den genom silkaret. Sug i häverten så att du får sug över i det andra jäskaret bredvid.
  10. När du har ca 3,5 liter silad mäsk (som nu kallas sötvört) så tar du och öser upp den i en kastrull och värmer den till 75-80 grader. Häll den genom silkaret en gång till. På detta vis lakar du ut allt sockret ur malten och vörten blir blankare (och därmed ölen mindre grumlig).
  11. Laka ur det sista sockret ur malten i silkaret med ca 2-3 liter extra vatten som håller 75-80 grader.
  12. Dags att koka vörten med humle: Häll upp och koka upp vörten i en stor kastrull på ca 15-20 liter.
  13. Väg upp humle. Beräkna hur besk ölen ska bli (dess IBU), alltså den mängd humle du ska tillsätta, enligt formeln och humlens alfasyra (som varierar och står på paketet). Antalet IBU är 3 gånger antalet centigram alfasyra per liter vört.
  14. Vörten ska koka en timme totalt. Humle som läggs i i början ger mest beska. Här har humle tillsatts i tre omgångar.
  15. Tillsätt den första omgången Amarillo humle, rör om och koka i 40 minuter.
  16. Tillsätt den andra omgången av East Kent Golding och rör om. Koka i ytterligare 17 minuter.
  17. Tillsätt den sista omgången humle av Cascade och koka i 3 minuter till.
  18. Ta av från värmen och häll upp i jäskärl och sätt på lock. Låt svalna till rumstemperatur. Ev. kan vörten stå över natten.
  19. Rör i jästen och jäs med vattenlås i rumstemperatur i 10 dagar.
  20. Tappa försiktig om till ett annan jäskärl.
  21. Koka upp 3 g socker per liter jäst öl (30 gram till 10 liter) tillsammans med någon dl vatten (detta för att sockret ska lösa sig jämnt i ölet). Rör i sockerblandningen i ölet. Sockret tillsätts för att det ska fortsätta jäsa i flaskan och bildas lite kolsyra.
  22. Tappa upp ölet på flaskor och sätt på kapsyl.
  23. Lagra ölen i rumstemperatur i 10 dagar till.
  24. Kyl din IPA innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer