Krusbärsvin

Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket. Samt ev. enzym som tar bort pektin.
Tidsangivelsen ovan gäller ej men det tar ca 2veckor.

10 liter krusbärsvin

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 40 min

Ingredienser

  • 3,5 kg krusbär, röda eller gröna
  • 4 g jästnärsalt
  • 3 kg socker
  • 1 g vinsvavla

Tillagning

  1. Krossa bären i en stor (ca 20 liters) jäshink och fyll på med 8 liter vatten, jästnärsalt och vinjäst.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort krusbären.
  4. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  5. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  6. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 4.9 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer