AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Vinbärsvin

Vinbärsvin Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
OBS du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Tidsangivelsen ovan stämmer ej men det tar ca 2 veckor.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 8)
10 port vinbärsvin
Förberedelse: 40 min
Tillagning:4 dagar 3 tim
Klart på:4 dagar 3 tim

Ingredienser:

  • 1,5 kg röda vinbär
  • 1,5 kg svarta vinbär
  • 2,8 kg socker
  • 1 g vinsvavla
  • 3 g jästnärsalt

Tillagning:

  1. Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort bären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  4. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  5. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.


 

Fler recept ur samma kategori som Vinbärsvin:

Lingonsaft med saftkokare
Lingonsaft med saftkokare. Med saftkokare slipper du använda saftsil till lingonsaft. Saftkokaren ångar istället lingon blandade med socker, lingonen blir varma och avger sin lingonsaft ut genom en pip.
Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär
Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär. En tårta som passar till födelsedag eller annan fest. Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med vaniljkräm och toppat med färska bär. Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, vinbär och krusbär passar till tårtan.
Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta.
Du kan använda vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är egen vaniljkräm och det är inte så svårt att göra (sök recept här på receptfavoriter.se)
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost. Du kan välja vilken lagrad ost du vill - ex. Västerbottensost, riven ost eller parmesan.
Räkna ca 12 potatisar ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine.
Tekakor med rågsikt rågsiktskakor
Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
OBS du behöver köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Tidsangivelsen ovan stämmer ej men det tar ca 2 veckor.

Körsbärsvin
Körsbärsvin. Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar 1-2 veckor.
Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Mördeg med choklad
Mördeg med choklad eller kakao utan ägg. Passar till att baka småkakor, desserter och pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Se alla recept ur kategorin Övrig matlagningsmetod
Lingondricka, rårörd lingonsaft
Lingondricka eller rårörd lingonsaft. Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka.
Rabarbersaft
Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Saft med citronmeliss
Saft med citronmeliss. Svalkande saft med smak av citronmeliss.
Spä med vatten om smaken är för kraftig. God som törstsläckare, till mat eller drinkar.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook