AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Vinbärsvin

Vinbärsvin Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 7)
10 port vinbärsvin

Ingredienser:

  • 1,5 kg röda vinbär
  • 1,5 kg svarta vinbär
  • 2,8 kg socker
  • 1 g vinsvavla
  • 3 g jästnärsalt
  • vinjäst, se mängd enligt paket

Tillagning:

  1. Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort bären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  4. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  5. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.


 

Fler recept ur samma kategori som Vinbärsvin:

Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Slånbärssnaps hemgjord snaps med slånbär
Slånbärssnaps. Hemgjord snaps med slånbär blir gott slånbärsbrännvin. Detta recept på slånbärssnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Slånbärssnaps är enkel att göra, blir vackert röd och till mat och som aperitif. Du kan också tillsätt socker och lite mer vatten då blir det slånbärslikör.
Slånbären ska traditionellt plockas efter den första frosten på hösten men man kan fuska lite och lägga in mogna bär 1 dygn i frysen.
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Mandelkorgar
Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Goda att fylla till dessert eller fika. Gott att fylla mandelkorgar med är vispad grädde och sylt; olika sorbeter ex. tre olika smaker och färger; vaniljglass, chokladsås, banan och vispad grädde osv.
Istället för mandelspån så kan du ta hackad skållad mandel eller tom hackad oskalad mandel.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Ceviche marinerad fisk från Peru
Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Ceviche äts oftast äts lite tidigare på dagen, eftersom den ger mycket energi och man bör hålla sig vaken en tid efter.
Vitt vin är gott till.
Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med ex. hallonsås, vispad grädde eller vaniljglass. Hallonsåsen kan uteslutas och du kan servera med färska hallon eller jordgubbar istället om du önskar.
Se alla recept ur kategorin Övrig matlagningsmetod
Apelsin och jordgubbsjuice
Apelsin och jordgubbsjuice. Juice av apelsiner och jordgubbar blir god och nyttig. En fruktsmoothie. Du behöver en juicepress och mixer eller en råsaftcentrifug.
Jordgubbsjuice med apelsin är gott till frukost och vardags som vitaminboost.
Köp gärna ekologiska apelsiner och jordgubbar.
Lingondricka, rårörd lingonsaft
Lingondricka eller rårörd lingonsaft. Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka.
Kallrörd hemgjord citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook