AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Vinbärsvin

Vinbärsvin Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 8)
10 port vinbärsvin

Ingredienser:

  • 1,5 kg röda vinbär
  • 1,5 kg svarta vinbär
  • 2,8 kg socker
  • 1 g vinsvavla
  • 3 g jästnärsalt
  • vinjäst, se mängd enligt paket

Tillagning:

  1. Krossa bären i en jästhink och fyll på med 8 liter vatten och allt utom sockret.
  2. Låt jäsa i 4 dagar och rör om då och då.
  3. Tappa om vinet och ta bort bären. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  4. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det.
  5. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.


 

Fler recept ur samma kategori som Vinbärsvin:

Bärtårta med vaniljkräm
Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.
Lingondricka, rårörd lingonsaft
Lingondricka eller rårörd lingonsaft. Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Renskav med kantareller
Renskav med kantareller eller annan svamp. Grädde, Dijonsenap och lök ger god smak åt renskaven.
Istället för kantareller kan du ta skogschampinjon eller vanlig champinjon eller valfri matsvamp. Torkad trattkantarell funkar utmärkt.
Servera med kokt potatis, pressad potatis, pasta som tagliatelle, råris, ris eller valfritt tillbehör.
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Plankstek med fläskfile
Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, bearnaisesås, grillad tomat, sparris toppat med några räkor.
Gott som garnering är även lökringar. Räkorna är valfria. Istället för grön sparris kan man ta vit sparris.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Konservera svamp
Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Rågsurdeg
Rågsurdeg. Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Körsbärsvin
Körsbärsvin. Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar någon vecka.
Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.
Se alla recept ur kategorin Övrig matlagningsmetod
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Jordgubbsmilkshake
Jordgubbsmilkshake. Milkshake med färska jordgubbar, vaniljglass, mjölk och lite socker.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med mer glass och vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Juice med apelsin, mango och päron
Juice med apelsin, mango och päron. En fruktsmoothie lagad med råsaftcentrifug.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck

Gilla oss på Facebook