Bondbönsallad

Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

4 portioner bondbönsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal
  • 1 tsk salt till kokning av bönor
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 65 gram blandad grönsallad eller valfri sort

Tillagning

  1. Koka bondbönorna: bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull. Täck bönorna med vatten.
  2. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  3. Häll av bönorna i ett durkslag.
  4. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  5. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att användas i salladen.
  6. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i en skål.
  7. Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
  8. Tillsätt bondbönor till tomaterna samt vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Skölj och grovhacka bladpersilja och blanda ner den.
  10. Skölj salladsbladen och blanda ner dem.
  11. Smula ner fetaosten och blanda runt.
  12. Lägg upp bondbönsalladen på fat, skål eller tallrik och servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer