AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Marinad till grillat

Marinad till grillat Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad som räcker till runt 600 gram kött ca 4 portioner.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
1 dl marinad
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 4 min

Ingredienser:

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk honung
  • 3 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt det du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Godast är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på köttet innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Marinad till grillat:

Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Yoghurt med gurka
Yoghurt med gurka. Riven gurka i grekisk matyoghurt är en god och enkel sås eller röra att laga. Om du vill kan du smaka av såsen med pressad vitlök också - då blir den en grekisk tzatziki.
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Du kan välja färsk chili efter smak. Vidare kan man ta 2 tsk tabasco eller annan het chili eller chilisås.
Istället för tomater på burk kan du tärna 400 gram färska tomater. Eller blanda och ha lite krossade tomater och lite hackade färska tomater.
Se alla recept ur kategorin Såser
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Förslag tillbehör: potatismos, tomat- och grönsallad.
Räcker till 4-5 portioner.
Grillad fläskkarré med tzatziki
Grillad fläskkarré med tzatziki och grillade grönsaker. Marinerad fläskkarré som grillas med rödlök och zucchini och serveras med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt tzatziki - en kall vitlöksyoghurt med riven gurka.
Du kan såklart välja andra tillbehör och såser till den grillade fläskkarrén efter smak och tillgång.
Koreanska revbensspjäll
Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Revbensspjäll med inspiration från Asien och Korea.
Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.
Ett förslag att servera revbensspjällen är som på bilden med jasminris, kimchi (koreansk surkål), sås av marinaden, purjolök samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärna med grönsallad, dressing och bröd.
Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue. Vidare måste man ha fonduegafflar.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Klassiskt är dock ett vitt friskt vin ex. Riesling eller Muscadet.
Hälften Gruyere och hälften Emmenthaler är klassisk till ostfondue. Några andra ostar du kan lägga till (med en tredjedel) är: Comte, Cantal, Beaufort och Vacherin. Det finns också färdiga ostblandningar för fondue att köpa. Du kan också skippa allt annat och laga en jätteenkel fondue genom att bara smälta en lagrad smakrik ost med några msk vatten.
Räkna 150-180 gram ost per portion.
Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver, riven muskot och paprikapulver. Några krm bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.

Grönkålssoppa soppa på grönkål
Grönkålssoppa. Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffé. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn).
Istället för grönkål med stjälk kan du räkna runt 450 gram hackad grönkål - färsk eller fryst.
Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter.
Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
Du kan laga grönkålssoppan med skinkspad istället för vatten och buljongtärning.
Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rostad potatis med örtolja
Rostad potatis med örtolja. Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.
Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.
En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.
Vegetarisk soppa med bönor
Vegetarisk soppa med bönor. En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Gott till är en rostad hel vitlök per portion men den kan uteslutas. Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Marinad med soja
Marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
En mycket god grillmarinad med inspiration från Asien och Korea.
Passar att marinera samt att pensla på under tillagning. Gott till kött som revbensspjäll, fläskkarré, grillspett, kyckling; fisk som lax; skaldjur; grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello svamp och lök med mera.
Grillad fänkål
Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.
Här marineras fänkålen i några timmar först men det går också bra att i nödfall grilla dem direkt.
Vegetarisk kebab med Tzay
Vegetarisk kebab med Tzayspett samt vitlökssås, chilisås, tomat, sallad, gurka och rödlök.
Tzayspett finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili (sök recept här på receptfavoriter.se)
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Saltlag
Saltlag. Grundrecept på olika saltlag eller saltlake till bla saltgurka, tjälknöl, sill, rökning, fågel, lammlår, skinka, fisk, att rimma med osv.
Inlagd saltgurka kan smaksättas med ex: 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar, 20 blad av svarta vinbär eller körsbär och 0,5 färsk skalad pepparrot i tärningar.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.
Senapsdressing med honung
Senapsdressing med honung. En fransk vinägrett med Dijonsenap, honung, vinäger, olivolja, dragon, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook