AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Marinad till grillat

Marinad till grillat Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
marinad till ca 600 gram kött
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 4 min

Ingredienser:

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk honung
  • 2-3 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt det du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Godast är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på köttet innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Marinad till grillat:

Gräddsås
Gräddsås med kalvbuljong, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar med mera.
Du kan också ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
Godast blir gräddsås med riktig kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.
Tomatsås
Tomatsås. En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. någon dl tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Tomatsås kan såklart smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
Pepparrotssås
Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.
Se alla recept ur kategorin Såser
Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Köttgryta med rödvin Boef bourguignon
Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffe. Nyttigt och enkelt att laga.
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar. Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Ibland är det gott att blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lökrelish
Lökrelish. En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili. God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Lax med citronsås
Lax med citronsås. Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.
Grillad lax
Grillad lax. Förslagsvis med rostad potatis samt coleslaw med pepparrot. Rödingfilé eller öring går också bra.
Du kan också steka laxen om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform med lite olivolja, salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Marinad till grillat
Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad.
Marinad till fläskkött
Marinad till fläskkött. Fläskmarinad eller grillolja till fläskkött som fläskfilé, skivad fläskkarré eller grillspett.
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook