AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Marinad till grillat

Marinad till grillat Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
marinad till ca 600 gram kött
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 2 min
Klart på: 4 min

Ingredienser:

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk honung
  • 2-3 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt det du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Godast är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på köttet innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Marinad till grillat:

Tzatziki med gurka och morot
Tzatziki med gurka och morot. En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.
Aubergineröra med yoghurt
Aubergineröra med yoghurt och vitlök. Rostade auberginer som mixas till en sås eller röra tillsammans med olivolja, vitlök, persilja, citronsaft och sedan blandas med yoghurt.
Passar att servera till grillat, på meze, buffébord, som pålägg till bröd, röra och sås till det mesta.
Äggsås
Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff med krossade tomater, paprika och champinjoner. En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde eller creme fraiche.
Gott med basmatiris eller matris samt grönsallad till.
Garnera gärna med hackad persilja.

Grillspett med kött
Grillspett med kött. Köttspett med mör entrecote men det blir också gott med annat mört kött som ryggbiff, oxfilé, rostas, kycklingfilé eller fläskfilé.
Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.
Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet (på max). Lägg dem på grillgallret och sedan i på en ugnsplåt och grilla några minuter på varje sida så att de får färg. Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor
Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor. En god vegetarisk pasta med marinerad tofu i basilika, gröna ärtor i en krämig broccolisås.
Istället för vanlig mjölk och grädde kan du ta sojagrädde och sojamjölk eller Imat (havregrädde och havremjölk) för veganpastasås.
Kung Markatta är en god marinerad tofu som jag använt i detta recept. Vidare har Alpro soya en god naturell tofu som också blir god.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Vegan pasta med solrospesto
Vegan pasta med solrospesto. God och nyttig pasta. En vegetarisk eller vegan pesto utan parmesan eller annan ost.
Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på. Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare.
Servera gärna veganpastan med en tomatsallad till.
Äter du riven parmesan så kan du såklart blanda i det i peston.
Det blir en del solrospesto över som du kan spara i kylen eller frysa till annat. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.
Tomatsallad kan du blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vego majonnäs med senap
Vegomajonnäs med senap. En god majonnäs utan ägg, istället binder senapen oljan till majonnäsliknande dressing.
God till sallad, mackor, kokta eller grillade grönsaker och som sås till det mesta.
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Grillad entrecote med potatissallad
Grillad entrecote med potatissallad. Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
En grönsallad passar också att servera till.
Vintips är ett lätt rött vin som Pinot Noir eller ett rosé.
Tandoorimarinad
Tandoorimarinad. En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Citronglace
Citronglace. En glace eller sås till grillat med citron, vitlök, chili och honung.
Citronglacen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Marinad till grillade grönsaker
Marinad till grillade grönsaker med olivolja, vitlök, ingefära, oregano och chili.
God att pensla på grönsaker medan du grillar dem. Du kan också blanda marinaden med grönsakerna i en skål innan grillning eller ugnsstekning.
Barbequemarinad glace
Barbequemarinad till grillat. En grillmarinad sk glace till mört kött som fläskkarré, kyckling, biff, anka med mera. Servera ex. med coleslaw och grillade grönsaker (paprika, zucchini, lök)(som också kan penslas med marinaden) samt ex. klyftpotatis.
Rökessens kan man också ha i barbeuesås. Det finns att köpa i välsorterade butiker. Någon droppe räcker. Själv tycker jag inte om rökessens då smaken lätt tar överhanden.
Saltlag
Saltlag. Grundrecept på olika saltlag eller saltlake till bla saltgurka, tjälknöl, sill, rökning, fågel, lammlår, skinka, fisk, att rimma med osv.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook