AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Marinad till fläskkött

Marinad till fläskkött Marinad till fläskkött. Fläskmarinad eller grillolja till fläskkött som fläskfilé, skivad fläskkarré eller grillspett.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
marinad till ca 600 gram fläskkött
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 4 msk vinäger, gärna balsamvinäger
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad ingefära eller 1 msk hackad färsk ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 dl olja

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt fläskköttet du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till någon dag. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på köttet innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Marinad till fläskkött:

Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Grillad fläskfilé
Grillad fläskfilé som marinerats innan.
Fläskfilén kan också grillas i ugnen i ugnsform.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Tillsätt gärna lite färska eller torkade örter som: något krm eller blad av timjan, rosmarin samt salvia till marinaden.
Söndagsgryta med fläskfile
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Lammfilé med potatisgratäng
Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Välj förslagsvis 4-8 lamminnerfiléer eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150 gram per portion.
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Räkna 1-2 stora eller 2-3 mindre pilgrimsmusslor per portion.
Vintips är ett vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion.
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Biff mörad med ananas
Biff mörad med ananas. Ett knep att möra kött som biff, fransyska eller annat nötkött. Färsk ananas innehåller ett enzym som heter bromelin som bryter ner proteinerna i köttet och köttet blir mycket mört.
Inlagd ananas innehåller ej detta enzym vad jag vet så använd färsk ananas eller färsk juice från ananas.
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Räcker till ca 1 kg kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Marinad till lamm
Marinad till lamm. God grillolja till lammkött som lammfilé, skivad lammstek eller lammspett.
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook