Lax med saffransaioli

Lax med saffransaioli, bulgursallad med broccoli och spenatsallad med svarta bönor, tomat samt riven morot. Gott och nyttigt.
Blir också gott med kokt potatis eller klyftpotatis istället för bulgursallad.
Det finns smidiga portionsförpackningar av lax som funkar bra. Eller köp fin färsk lax med skinn - räkna runt 125-150 gram per portion. Låt då steka klart på skinnsidan.

4 portioner lax med saffransaioli

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Saffransaioli: 2 dl majonnäs
  • 4 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,2 gram saffran
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 krm cayennepeppar
  • Bulgursallad: 4 dl vatten
  • 2 dl bulgur
  • 1 krm salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 200 gram broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • Spenatsallad: 65 gram babyspenat
  • 1,5 dl svarta bönor
  • 2 morötter
  • 1 tomat
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vinäger

Tillagning

  1. Blanda majonnäs och matyoghurt med saffran, pressad vitlök, socker, salt och vitpeppar samt cayennepeppar i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna saffransaiolin stå och få smak i kylen.
  2. Bulgursallad: Mät upp vatten, bulgur, salt och gurkmeja. Koka i 10 minuter under lock. Häll av vatten som blir över.
  3. Skär paprika i små bitar och stek på medelvärme i en stor stekpanna.
  4. Koka broccolin ca 3 minuter. Häll av.
  5. Vänd ner kokt bulgur och broccoli. Smaka av med salt. Håll varmt.
  6. Stek lax: bryn laxfiléerna tunt om i smör och olivolja. Salta och peppra.
  7. Stek dem klart på medelvärme i ca 5 minuter eller så länge du önskar. De behöver ej vara helt genomstekta utan kan gärna ha lite rå kärna i mitten. Gör under tiden spenatsalladen.
  8. Spenatsallad: Skölj och grovhacka spenaten. Skala och riv morötter fint. Skölj bönor. Skölj och tärna tomat. Blanda allt med olivolja samt smaka av med vinäger samt ev. lite salt.
  9. Servera laxen med bulgursalladen, aiolin och spenatsalladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer