Lammkotletter med rödvinssås

Här med klyftpotatis samt brysselkål med bacon och balsamvinäger.
Du kan såklart ha andra tillbehör till om du vill. Lägg gärna till en grönsallad eller tomatsallad.
Räkna två stora lammkotletter per portion. Är de mindre får du ta 3-4 stycken.

4 portioner lammkotletter med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 lammkotletter, räkna minst 160 gram per portion
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Förslag tillbehör: 6 potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Brysselkål: ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala potatis och klyfta den samt lägg i en ugnsform.
  8. Blanda potatisklyftorna med olja och salt i ugnsformen.
  9. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och vänd runt dem och sätt in dem 5-10 minuter till för att få mer färg.
  10. Ta ut lammkotletter ur kylen. Vänd lammkotletterna i olja, salt, peppar samt rosmarin samt pressad vitlök. Täck över och låt stå.
  11. Förbered tillbehör som ex. brysselkålen: skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  12. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  13. Stek brysselkålen i 15 minuter.
  14. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  15. Koka ner balsamvinägern till hälften i en liten kastrull.
  16. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern. Håll varm under folie.
  17. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  18. Stek eller grilla lammkotletterna någon minut på varje sida så att de får färg. Lägg över i en ugnsform.
  19. Låt steka färdigt i ugnen ca 10 minuter till önskad stekgrad. Ta ut och låt dem vila några minuter täckta med folie innan servering.
  20. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar. Du kan också tillsätta stekskyn från lammkotletterna.
  21. Servera lammkotletterna med rödvinssåsen, klyftpotatis samt brysselkålen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer