Grillade lammkotletter med grönsaker

Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Räkna 4 stora lammkotletter eller 8 medelstora eller 12 små lammkotletter - totalt ca 800 gram med ben.

4 portioner grillade lammkotletter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter
  • 1 röd
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: 800 gram fast potatis med fint skal ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • VITLÖKSSÅS: 4 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • TILLBEHÖR: 40 gram ruccola eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Tänd grillen och sätt ugnen på 225 grader.
  2. VITLÖKSSÅS: Skala och pressa vitlöken i en skål. Blanda i matyoghurten, salt, citronsaft och peppar.
  3. Riv gurkan och blanda i den.
  4. UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: Putsa ev. bort fula delar på potatisen. Skölj den och torka den torr. Dela stora potatisar i halvor eller klyftor.
  5. Skala och klyfta löken.
  6. Lägg potatis och lökklyftor i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta potatisen i 20-25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Grilla under tiden lammkotletter och grönsaker.
  8. DAGS ATT GRILLA: Skölj och skär av sidorna av paprikan. Lägg i en skål.
  9. Dela purjolöken på längden och skär bort de gröna ytterbladen i toppen på pujolöken samt blomfästet. Skölj purjolöken. Dela på mitten så att du har fyra delar - det gör inte inget om de ej håller ihop. En del är tänkt som en portion.
  10. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten och koka purjolöken i ca 4 minuter. Häll av och skölj kall.
  11. Pressa vitlök i en skål och blanda med olivolja, salt, peppar samt rosmarin.
  12. Grilla lammkotletterna i 5 minuter på varje sida. Pensla med vitlöksoljan.
  13. Grilla grönsakerna mjuka, först paprikan som tar längst tid, sedan purjolöken. Pensla med vitlöksoljan.
  14. Ta upp lammkotletterna och låt de vila 5 minuter innan servering. Gärna inslagna i folie.
  15. Servera lammkotletterna med den grillade paprikan och purjolöken samt ugnsrostad potatis och vitlökssås. Några blad ruccola eller annan sallad är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer