Lammkotletter med auberginegratäng

Här med ostgnocchis. Pasta som skruvar, kokt bulgur eller klyftpotatis passar också bra till.
Lammkotletterna kan även grillas på utegrill istället för stekas i panna och ugn.
Vill du ha GI eller LCHF variant så laga en bönsallad eller tomatsallad till.
Räkna en stor eller två medelstora lammkotletter vardera minst 150 gram per portion. De har ju ben också. Är de riktigt små får du räkna 3 stycken per portion.
Gott till är även en grönsallad.
Auberginegratängen kan förberedas innan och värmas.

4 portioner lammkotletter med auberginegratäng

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammkotletter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Auberginegratäng: 500 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Gnocchi: 4 port kokt gnocchi
  • 0,5 dl riven grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lammkotletterna med olja, pressad vitlök, kryddor, salt och peppar. Låt stå och marinera medan du lagar gratängen.
  3. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  4. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  5. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  7. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  8. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter.
  9. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  10. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  11. Riv parmesan fint på en tallrik.
  12. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  13. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  14. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  15. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  16. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  17. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  18. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  19. Toppa gratängen med riven parmesan.
  20. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  21. Håll aubergine- och tomatgratängen varm till servering.
  22. Koka gnocchis enligt paket.
  23. Blanda gnocchisen med riven ost. Håll varmt.
  24. Värm en stekpanna som tål ugn.
  25. Bryn kött på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att lammköttet är som du vill ha det. Eller använd en termometer in mot benet på kotletterna. De är rosastekta vid 63 grader och välstekta vid 68 grader.
  26. Ta ut och servera lammkotletterna på fat med auberginegratängen samt ostgnocchis.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer