Kycklingfilé med broccoligratäng

Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).
Räkna 8 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 600 gram) eller 3-4 kycklingfiléer.
Istället för färsk broccoli kan du ta 750 gram frysta broccolibuketter till 4 portioner.

4 portioner kycklingfilé med broccoligratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kg färsk broccoli
  • OSTSÅS: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)
  • TOMAT- OCH GRÖNSALLAD: 4 tomater
  • 60 gram grönsallad av valfri sort
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Eller skiva dem i vardera två skivor. Lägg i en skål med olivolja, rosmarin, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  4. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  5. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  6. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  7. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  8. Häll av broccolin i ett durkslag.
  9. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  10. Värm en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor.
  11. Sänk värmen och låt steka färdigt på låg värme medan du lagar broccoligratängen i ugnen.
  12. Rör ner den grovrivna osten i gratängsåsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  13. Blanda grädde (och ev. ägg i ett glas eller bunke) och rör ner i såsen.
  14. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  15. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
  16. Skölj och tärna tomater. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i ett glas till salladsdressing. Skölj sallad. Lägg upp på fat eller tallrik och skeda över dressingen.
  17. Servera kycklingfiléerna med broccoligratängen samt tomat- och grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer