Kycklingchili

En chiligryta med kycklingfilé, bönor, tomat, majs och vitlök. Gi- och LCHF-anpassad serverad med grönsallad. Kan också serveras med bara bröd eller ris ex. basmatiris.

Gott i är också färsk tärnad röd, grön eller gul paprika samt strimlad zelleri. Vegetariskt blir rätten med quornbitar istället för kyckling.

4 portioner kycklingchili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök eller gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 röda spansk chilipeppar
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 krm paprika
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja att steka i
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 burk majs, 350 gram
  • 1 burk röda kidneybönor, 410 gram
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk vinäger
  • 300 gram blandad grönsallad och/eller bröd eller kokt basmatiris till servering

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och hacka lök. Lägg i en stekpanna med 2 msk olivolja.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Skölj, dela och kärna ev. ur chilin (blir starkare om du tar med fröna). Hacka chilin och tillsätt till löken.
  6. Fräs lökblandningen i några minuter. Rör då och då.
  7. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm.
  8. Lägg över löken i en kastrull.
  9. Fräs kycklingen i stekpannan i 2 msk olivolja. Salta och peppra samt tillsätt paprika.
  10. Lägg över kycklingen i kastrullen och sätt upp värmen.
  11. Skölj majs och tillsätt den.
  12. Skölj bönor och tillsätt dem.
  13. Tillsätt krossade tomater och hela tomater.
  14. Låt grytan koka på medelvärme i 5-10 minuter.
  15. Smaka av med salt, peppar samt lite vinäger.
  16. Förbered och skölj sallad om du vill ha det till.
  17. Servera kycklingchilin med enbart grönsallad om du äter GI eller LCHF. Annars kan du ha till bröd och ris också.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer