Kyckling med cashewnötter

Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept.
En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära.
Kan också garneras med sesamfrön.
Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.

4 portioner kyckling med cashewnötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 g kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 g sockerärtor eller groddar
  • 1 dl cashewnötter
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • SÖTSUR SÅS: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i strimlor och lägg i en skål.
  2. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt - gärna några timmar men det går att laga direkt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna samt lägg upp på ett fat eller tallrikar redo för woken.
  4. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare, skål eller glas.
  5. Skaka eller rör ihop såsingredienserna.
  6. Börja koka ris om du vill ha det till.
  7. Värm en wook eller stekpanna och rosta nötterna i några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  8. Tillsätt en msk olja och bryn morötter samt paprika ca 4 minuter under omrörning. Lägg över i en stor bunke.
  9. Tillsätt en msk olja och bryn svamp samt sockerärtor eller groddar ca 3 minuter. Lägg över i bunken.
  10. Tillsätt en msk olja och bryn purjolöken en halv minuter under omrörning. Tillsätt till bunken.
  11. Hetta upp en msk olja och bryn kycklingbitarna hälften i taget gyllenbruna ca 5 minuter. Rör om då och då.
  12. Tag upp kycklingen och lägg med grönsakerna.
  13. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken eller stekpannan. Låt sjuda i ett par minuter. Häll över i bunken med kyckling.
  14. Diska ur woken eller pannan med vatten.
  15. Sätt tillbaka på spisen och rör ner den sötsura såsen samt koka upp den under omrörning.
  16. Tillsätt kyckling och grönsaker samt vänd runt dem i woken eller pannan. Garnera med cashewnötterna på toppen.
  17. Servera kyckling med thairis (klibbigt ris).
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer