Kycklingwok med grönsaker

En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Räkna ca 450 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår till fyra portioner.

4 portioner kycklingwok med grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • Marinad: 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk ljus soja
  • 2 msk matolja
  • GRÖNSAKER: 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 bukett broccoli
  • 1 knippe vårlök med blast eller 0,5 purjolök
  • SOJASÅS: 0,5 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 dl ljus soja typ kikkoman
  • 2 msk ostronsås
  • 1 krm salt
  • 1 msk maizena blandat några msk vatten

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. MARINERA KYCKLINGEN: Skär kycklingbrösten i halvor mot fibrerna. Strimla dem sedan så tunt du kan. Lägg i en bunke.
  3. Skala och pressa vitlök samt skölj och finhacka chilifrukt samt ingefära. Lägg med kycklingen.
  4. Blanda i sesamolja, maizena, vatten, soja och matolja. Ställ i kylen att marinera medan du förbereder grönsaker samt börjar koka ris till om du vill ha det. Nudlar kan du också koka och låta svalna och värma upp med kycklingwoken innan servering.
  5. GRÖNSAKER: Skala morot och strimla dem. Skölj och skär paprika i grova bitar. Dela broccolin i buketter. Skär av det gröna på löken och finstrimla den. Dela nederdelen (lökarna) i klyftor. Blanda allt i en stor bunke.
  6. MARINAD: Blanda finhackad chili, vitlök, ingefära med sesamolja, ljus soja, ostronsås samt salt i en skål.
  7. DAGS ATT WOKA ELLER STEKA: Stek eller woka hälften av kycklingen i taget i någon msk matolja tills den blivit brynt och lägg över i en skål.
  8. Stek eller woka grönsakerna lite i taget i olja tills blivit brynta och lägg över i skålen med kycklingen.
  9. När du brynt allt så lägg tillbaka kycklingen och grönsakerna i woken eller en stor gryta och rör om.
  10. Häll på sojasåsen med chilin, vitlöken osv. Blanda runt och koka upp under omrörning. Tillsätt någon dl vatten och koka upp så att kycklingen är blir säkert genomstekt.
  11. Rör ut maizena i någon dl vatten, tillsätt och rör runt så att woksåsen reder sig något. Blir den för tjock tillsätter du bara lite vatten till.
  12. Smaka av med salt och ev. någon tsk socker samt msk risvinäger om du önskar.
  13. Servera kycklingwoken med grönsakerna, kokt jasminris, råris eller nudlar samt ev. extra ljus sojasås samt chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer