Kycklingwok med grönsaker

Introduktion och förberedelse

Kycklingwok med grönsaker är en god kycklinggryta.

Marinerad kycklingfilé som du kan steka på hög värme eller woka.

Vidare med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.

Serveringsförslag

Servera woken med jasminris eller råris till. Nudlar är också gott till.

Varianter

Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i hälften samt strö över resten vid servering.

Istället för kycklingfilé kan du ta urbenat kycklinglårfilé.

4 portioner kycklingwok med grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, ca 450 gram
  • Marinad: 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk ljus soja
  • 2 msk matolja
  • GRÖNSAKER: 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 bukett broccoli
  • 1 knippe vårlök med blast eller 0,5 purjolök
  • SOJASÅS: 0,5 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 dl ljus soja typ kikkoman
  • 2 msk ostronsås
  • 1 krm salt
  • 1 msk maizena blandat några msk vatten

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. MARINERA KYCKLINGEN: Skär kycklingbrösten i halvor mot fibrerna. Strimla dem sedan så tunt du kan. Lägg i en bunke.
  3. Skala och pressa vitlök samt skölj och finhacka chilifrukt samt ingefära. Lägg med kycklingen.
  4. Blanda i sesamolja, maizena, vatten, soja och matolja. Ställ i kylen att marinera medan du förbereder grönsaker samt börjar koka ris till om du vill ha det. Nudlar kan du också koka och låta svalna och värma upp med kycklingwoken innan servering.
  5. GRÖNSAKER: Skala morot och strimla dem. Skölj och skär paprika i grova bitar. Dela broccolin i buketter. Skär av det gröna på löken och finstrimla den. Dela nederdelen (lökarna) i klyftor. Blanda allt i en stor bunke.
  6. MARINAD: Blanda finhackad chili, vitlök, ingefära med sesamolja, ljus soja, ostronsås samt salt i en skål.
  7. DAGS ATT WOKA ELLER STEKA: Stek eller woka hälften av kycklingen i taget i någon msk matolja tills den blivit brynt och lägg över i en skål.
  8. Stek eller woka grönsakerna lite i taget i olja tills blivit brynta och lägg över i skålen med kycklingen.
  9. När du brynt allt så lägg tillbaka kycklingen och grönsakerna i woken eller en stor gryta och rör om.
  10. Häll på sojasåsen med chilin, vitlöken osv. Blanda runt och koka upp under omrörning. Tillsätt någon dl vatten och koka upp så att kycklingen är blir säkert genomstekt.
  11. Rör ut maizena i någon dl vatten, tillsätt och rör runt så att woksåsen reder sig något. Blir den för tjock tillsätter du bara lite vatten till.
  12. Smaka av med salt och ev. någon tsk socker samt msk risvinäger om du önskar.
  13. Servera kycklingwoken med grönsakerna, kokt jasminris, råris eller nudlar samt ev. extra ljus sojasås samt chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 3.9 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 648 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16