Wok med nudlar och biff Chow Mein

Wok med nudlar och biff Chow Mein i soja, sesamolja, vitlök, ingefära och chili. Här har jag gjort en egen variant med mer grönsaker som purjolök, salladskål, torkade trattkantareller, salladslök och rödlök. 

Chow Mein är kinesiska för snabbstekta (wokade) nudlar och kan lagas på massor av vis. Du kan själv variera smak och ingredienser efter tycke. Tips är att inte tillsätta för mycket soja, chili osv i början utan smaka av på slutet så att det blir lagom. 

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många wokar och håller länge om du sen förvarar den i kylen. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Chow mein tycker jag dock inte behöver vara så het. 

Biffen kan bytas mot strimlad kycklingfilé, älg, renskav, viltkött eller fläskkarré. Eller mot tofu, quorn eller lax (skippa då marinaden med maizena). Andra grönsaker som passar i chow mein är bok choi (pak choi), sockerärtor, minimajs, morot, all slags svamp, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera. Om du vill kan du dryga ut biffwoken till hungriga gäster så kan du servera kokt jasminris till.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner Chow Mein med biff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram äggnudlar
  • 200 gram biff som ryggbiff, innanlår, rostbiff, entrecote eller flankstek
  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp (valfritt)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 10 cm purjolök
  • 200 gram salladskål
  • 0,5 rödlök
  • 8 champinjoner
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 1 msk ostronsås
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 20 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Lägg torkad svamp i blöt.
  4. Koka upp vatten till nudlarna och koka dem några minuter enligt paket.
  5. Häll av och skölj kalla.
  6. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  7. Hacka vitlök och ingefära fint.
  8. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  9. Skölj och strimla purjolök, salladskål samt salladslök.
  10. Skala och strimla rödlök.
  11. Skölj champinjoner och skiva dem.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  14. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt biffen lite i taget.
  15. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  16. Vänd i purjolök, svamp, rödlök samt salladskål.
  17. Woka någon minut till.
  18. Tillsätt woksåsen, vänd runt och woka någon minut till.
  19. Tillsätt salladslök och nudlar. Värm upp.
  20. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  21. Smaka av woken med salt, soja, chili, vinäger och socker.
  22. Nu är dina wokade nudlar Chow Mein-style klara att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer