Kycklingwok i sötsur sås

Introduktion och förberedelse

Kycklingwok med paprika och purjolök i sötsur sås.

Min version av strimlad wokad kyckling med inspiration från Kina.

En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, sockerärtor, champinjoner, purjolök och bambuskott.

Serveringsförslag

Gott med ris eller nudlar till.

Varianter

Du kan ta en påse frysta wokgrönsaker istället för färska grönsaker.

4 portioner kycklingwok

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 gram champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 gram sockerärtor, gröna sojabönor eller groddar
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • Sötsur sås: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingköttet i strimlor. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna.
  4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och bryn kycklingbitarna gyllenbruna ca 3 minuter. Tag upp kycklingen och lägg upp vid sidan i ex. en skål.
  5. Fräs grönsakerna lite i taget i 4 minuter var. Lägg över i skålen.
  6. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken. Låt sjuda i ett par minuter.
  7. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare. Skaka ihop såsen och rör ner den i grytan. Koka upp och låt såsen tjockna.
  8. Tillsätt kyckling och grönsaker. Vänd runt i såsen.
  9. Servera kycklingwoken med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24