Kycklingwok i sötsur sås

Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ jasminris.

4 portioner kycklingwok

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 g sockerärtor eller groddar
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • Sötsur sås: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingköttet i strimlor. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna.
  4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och bryn kycklingbitarna gyllenbruna ca 3 minuter. Tag upp kycklingen och lägg upp vid sidan i ex. en skål.
  5. Fräs grönsakerna lite i taget i 4 minuter var. Lägg över i skålen.
  6. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken. Låt sjuda i ett par minuter.
  7. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare. Skaka ihop såsen och rör ner den i grytan. Koka upp och låt såsen tjockna.
  8. Tillsätt kyckling och grönsaker. Vänd runt i såsen.
  9. Servera kycklingwoken med jasminris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer