AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Korma curry med kyckling

Korma curry med kyckling Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 16)
6- 8 portioner korma curry

Ingredienser:

  • 1 kg kyckling exempelvis urbenade lår eller filé
  • Alternativt 1 kg Quornbitar
  • Alternativt 1 kg kokt sojaprotein
  • 2 stora gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 dl tunt skivad ingefära
  • 1 dl skirat smör eller matolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk skalade
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar (eller chili efter smak)
  • 2 dl mald (krossad) mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt, 1 msk socker och 3 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Finhacka eller riv löken. Eller kör den finhackad i en matberedare.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Skala och skiva ingefäran.
  5. Ett tips är att mixa alltihop till en röra i en matberedare.
  6. Stek i en kastrull på medelvärme i fem minuter i smör eller olja.
  7. Tillsätt kryddor och övriga ingredienser till grytan. Rör om.
  8. Koka i minst 30 minuter upp till en timme på medelvärme. Rör då och då.
  9. Tillsätt små skvättar vatten så att grytan inte bränns och inte blir för tjock.
  10. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.
  11. Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Korma curry med kyckling:

Grillade kycklingspett med nudelsallad
Grillade kycklingspett med nudelsallad. Goda spett med kyckling och ananas serverade med nudlar och grönsaker smaksatta på asiatiskt vis. Gott och nyttigt.
Du kan ugnssteka spetten eller grilla dem på utegrill.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Kyckling med cashewnötter
Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept.
En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära.
Kan också garneras med sesamfrön.
Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Kyckling i ugn med fetaost
Kyckling i ugn med fetaost, basilika, chili, cocktailtomater, grädde med lite ost. Sås och kyckling i en form.
Gott med tillbehör som pasta som tagliatelle, ris, pressad potatis, klyftpotatis, korngrynssallad eller quinoa.
Sesampanerad kycklingfilé med couscous
Sesampanerad kycklingfilé med couscous och yoghurtsås. En smal och god rätt med nyttiga sesamfrön, grönsaker och smal yoghurtsås.
Det finns färdigskivad kycklingfilé att köpa som passar bra till detta recept.
Istället för kycklingfilé kan du ta halloumiost.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng
Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng samt marinerade svarta Puylinser med grönkål.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankbrösten är ett rött vin som Pinot Noir (som har lite bäriga lättare toner med sting av vitpeppar) från Bourgogne (Frankrike), Chile eller Nya Zeeland.
Ankbrösten kan också grillas istället för stekas. Låt då brösten eftersteka inslagna i folie på låg värme ca 10 minuter och sedan vila lika länge.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Currygryta med lamm
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Fiskpaté
Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Indisk smoothie lassi
Indisk smoothie eller lassi är en variant av smoothie som indierna gör med yoghurt, vatten, socker, kryddor och mango eller annan frukt. Lassi serveras kall så se till att ingredienserna är kylda och har ev. is i.
Lassi och yoghurtdryker passar mycket bra med het mat då yoghurtproteinerna skyddar munhålan mot de chili etc.
Kryddorna i lassi är också nyttiga. Du kan välja kryddor efter tycke och tillgång.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Linsgryta med soja
Linsgryta med soja. En variant av Dhal - indisk linsgryta med torkat sojaprotein som sojafärs eller sojakuddar. En god och nyttig vegetarisk gryta.
Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
Servera indisk dahlgryta med Naan bröd (sök recept här), ev. naturell yoghurt med hackad mynta, gurka, tomat är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Gott och fint är också att blanda en liten del av riset med gurkmeja och sedan blanda med det övriga riset. Vidare kan du garnera riset med rostad lök vid servering.
Kokta vaxbönor
Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.
Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.
Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.
Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.
Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook