AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Korma curry med kyckling

Korma curry med kyckling Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 16)
6- 8 portioner korma curry

Ingredienser:

  • 1 kg kyckling exempelvis urbenade lår eller filé
  • Alternativt 1 kg Quornbitar
  • Alternativt 1 kg kokt sojaprotein
  • 2 stora gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 dl tunt skivad ingefära
  • 1 dl skirat smör eller matolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk skalade
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar (eller chili efter smak)
  • 2 dl mald (krossad) mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt, 1 msk socker och 3 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Finhacka eller riv löken. Eller kör den finhackad i en matberedare.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Skala och skiva ingefäran.
  5. Ett tips är att mixa alltihop till en röra i en matberedare.
  6. Stek i en kastrull på medelvärme i fem minuter i smör eller olja.
  7. Tillsätt kryddor och övriga ingredienser till grytan. Rör om.
  8. Koka i minst 30 minuter upp till en timme på medelvärme. Rör då och då.
  9. Tillsätt små skvättar vatten så att grytan inte bränns och inte blir för tjock.
  10. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.
  11. Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Korma curry med kyckling:

Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Falafelrulle med tabbouleh
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Tortillapizza
Tortillapizza. En slags pizza med tortillabotten som är enkel och snabb att laga.
Ost, tomat- och chilisås är grunden sedan kan du ha på vilka pizzatoppings du vill. Här med rödlök och grillad kyckling samt tomat.
Gott med grönsallad.
Räkna en eller två tortillapizzor per portion - de är rätt små så är man hungrig får man ha två stycken.
Lägger du till mer topping som ex. avokado och svarta bönor så blir de mer mättande (och nyttigare.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Jambalaya
Jambalaya som är kreolskt kryddat ris. Här med chili, tomater, kyckling, räkor och salami.
Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter. Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Bönor som svarta bönor är också gott i.
Liksom Paellan så lämpar sig Jambalayan till huvudrollen på en buffé. Gärna med ett gott bröd till.
Blanda gärna en kall sås till ex. av hälften matyoghurt och hälften mango chutney eller rabarberchutney.
Andra rätter man kan ha till jambalaya är grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd.
Tomatdoftande pastasås med kyckling
Tomatdoftande pastasås med kyckling. Pastasås med tomat toppad med kyckling. God till pasta som spagetti eller penne.
Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik baguette med röra av hälften färskost och hälften ajvar.
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Anka med grönpepparsås
Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.
Baconlindad kalkonfilé med soltorkade tomater
Baconlindad kalkonfilé fylld med soltorkade tomater, ost och basilika. Brynt och stekt i ugnen med tomatsås. Klyftpotatis, pasta som tagliatelle eller råris passar till kalkonfilén.
Gott till är också en grönsallad samt råriven zucchini.
Fyllning och bacon ger god smak på kalkonfilén. Du kan välja ost att fylla med efter tycke - gott är en lagrad ost som Västerbotten eller parmesan men men krämig mozzarella blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Laxrullar med pepparrot
Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Kladdig chokladtårta chokladkaka
Kladdig chokladtårta eller chokladkaka. En chokladtårta med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr (smörkräm med choklad).
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight.
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.
Pumpadipp
Pumpadipp. En god och nyttig dipp av pumpa till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan.
Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Bruna bönor med halloumi-ost
Bruna bönor med halloumi-ost. En vegetarisk variant på bruna bönor med fläsk där salt smakrik stekt halloumi-ost ersätter fläsket.
Hemgjorda bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.
Gott med kokt potatis, kokt morot samt linssallad av kokta gröna linser med klyftad rödlök sedan blandat med olivolja, ljus japansk soja, salt och peppar.
Grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller andra kokta grönsaker som broccoli, gröna bönor, brysselkål osv passar också till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Garam Masala curryblandning
Garam masala hemgjord curryblandning. Garam Masala kommer från norra indien och är en smakrik curryblandning som har mindre av den i currypulver vanliga gurkmeja utan mer kardemumma, koriander och svartpeppar.
Vanligt är också kryddnejlika, muskot och lagerblad. Tillsätts vanligen utöver de vanliga curryblandingen i slutet av matlagningen för maximal smak och det lilla extra.
Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Blir cirka 1 dl. Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
En stor stenmortel eller en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor funkar bra att mala garam masala med. Kör riskorn i kaffekvarnen efter för att rengöra den.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Råggröt gröt med rågflingor
Råggröt. Koka gröt med rågflingor. En god, nyttig och billig gröt till frukost eller mellanmål.
Servera råggröt med kall mjölk och något sött som socker eller färska bär som blåbär, sylt som lingonsylt, äppelmos eller kanske sirap.
Gryta med hjortstek Hjortgryta
Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel hjortsteksgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.
Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.
Vintips till gryta med hjortstek blir ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook