AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Korma curry med kyckling

Korma curry med kyckling Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein. Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 19)
6- 8 portioner korma curry
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 kg kyckling exempelvis urbenade lår eller filé
  • 2 stora gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 dl tunt skivad ingefära
  • 1 dl skirat smör eller matolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk skalade
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar (eller chili efter smak)
  • 2 dl mald (krossad) mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt, 1 msk socker och 3 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Finhacka eller riv löken. Eller kör den finhackad i en matberedare.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Skala och skiva ingefäran.
  5. Ett tips är att mixa alltihop till en röra i en matberedare.
  6. Stek i en kastrull på medelvärme i fem minuter i smör eller olja.
  7. Tillsätt kryddor och övriga ingredienser till grytan. Rör om.
  8. Koka i minst 30 minuter upp till en timme på medelvärme. Rör då och då.
  9. Tillsätt små skvättar vatten så att grytan inte bränns och inte blir för tjock.
  10. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.
  11. Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Korma curry med kyckling:

Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta örter.
Spagetti med tomater
Spagetti med tomater. En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.
Receptet ger ca 16 skivor fiskterrine.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Phad Thai Thailändska wokade nudlar
Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.
Du behöver en wok.
Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras på salladsblad om du önskar ex. grönsallad, isbergssallad eller romansallad.
Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu och ev. quornbitar samt ha i grönsaker som broccoli, morot, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.
Baguette med kycklingröra
Baguette med kycklingröra till fyllning. Kycklingröra med grillad kyckling, mango chutney, curry, bacon, paprika, majonnäs, rödlök och crème fraiche.
Kycklingbaguetter är goda som lunchmackor, till picknick eller utflykt.
Baguetterna kan göras kvällen innan och förvaras i kylen. Tänk på att förvara baguetterna kallt vid längre utflykt.
Hackat äpple samt purjolök är också gott i röran.
Receptet nedan räcker till runt 6 mackor med baguettebröd eller ciabattas. Receptet kan halveras om du bara ska fylla 3 mackor.
Kycklingbiffar med quinoasallad
Kycklingbiffar med quinoasallad och rabarberchutney. Gott och nyttigt. Quinoa är ett nyttigt frö med rätt lågt GI.
Biffar av kycklingfärs serverade med kall quinoasallad med majonnäs och grönsaker. En sallad med quinoa, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Gott till är ex. rabarberchutney (du hittar recept på hemgjord rabarberchutney här på Receptfavoriter) eller mango chutney.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Anka med grönpepparsås
Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Oxfile med pepparsås och klyftpotatis
Helstekt oxfilé med pepparsås, klyftpotatis med svarta oliver samt blandad sallad med avokado, cocktailtomat, svarta bönor och grönsallad.
Oxfilén marinerar du dagen innan över natten och steker sedan på låg temperatur i god tid till middagen.
Du kan också välja att bara marinera köttet någon timme och sedan steka det direkt enligt nedan om du ej har tid eller planering att marinera köttet över natten.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater i salladen kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Istället för buljongtärning och vatten ta gärna riktig köttbuljong eller steksky från oxfilén.
Sallad med svarta bönor
Sallad med svarta bönor, rödlök, morot, solrosskott i olivolja och vinäger.
Gott och nyttigt till det mesta som tillbehör till grillat, burgare, på buffé med mera.
Koka gärna ett helt paket svarta bönor innan och spara resten av bönorna i kyl eller frys till annat. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
Annat gott i salsa med svarta bönor är bland annat blandad grönsallad, babyspenat, isbergssallad, romansallad, fint tärnad röd paprika, majs, hackad färsk koriander, hackad persilja, vitlök, citronskal, citronsaft och hackad chili.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Snabb fisk i ugn fiskgratäng
Snabb fisk i ugn. En supergod och enkel fiskgratäng med grädde, purjolök, champinjoner samt ost.
Tillbehör till snabb fisk i ugn kan vara pressad potatis, kokt potatis, potatismos, råris, basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och morot.

Couscous med paprika och zucchini
Couscous med paprika och zucchini. Couscoussallad med grönsaker smaksatt med vitlök och gurkmeja.
Ett gott tillbehör till det mesta från grillen eller pannan. Couscoussallad är snabbt, nyttigt och enkelt att laga till många ex. till buffé eller middag. Får du couscoussallad över kan du spara den i kylen. Den är lika god nästa dag till lunch på jobbet eller middagen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammfärsspett
Lammfärsspett. Goda och enkla lammfärsspett smaksatta med garam masala curry.
Servera lammspetten ex. med rostade rotfrukter med paprika, potatisklyftor, gurkraita och grönsallad.
Du kan byta ut lammfärsen mot annan färs som nötfärs eller viltfärs.
Currygryta med sojafärs
Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk currygryta från grunden.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja (ex. sojastrimlor), 300 gram färsk eller frys sojafärs eller quornfärs.
Dubbla gärna receptet och laga en stor omgång currygryta på en gång.
Indisk smoothie lassi
Indisk smoothie eller lassi är en variant av smoothie som indierna gör med yoghurt, vatten, socker, kryddor och mango eller annan frukt. Lassi serveras kall så se till att ingredienserna är kylda och har ev. is i.
Lassi och yoghurtdryker passar mycket bra med het mat då yoghurtproteinerna skyddar munhålan mot de chili etc.
Kryddorna i lassi är också nyttiga. Du kan välja kryddor efter tycke och tillgång.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.
Champinjonsoppa soppa med champinjon
Champinjonsoppa. Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag.
Räkna ca 20 stora champinjoner.
Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook