AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Korma curry med kyckling

Korma curry med kyckling Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 16)
6- 8 portioner korma curry

Ingredienser:

  • 1 kg kyckling exempelvis urbenade lår eller filé
  • Alternativt 1 kg Quornbitar
  • Alternativt 1 kg kokt sojaprotein
  • 2 stora gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 dl tunt skivad ingefära
  • 1 dl skirat smör eller matolja
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk skalade
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar (eller chili efter smak)
  • 2 dl mald (krossad) mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt, 1 msk socker och 3 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Finhacka eller riv löken. Eller kör den finhackad i en matberedare.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Skala och skiva ingefäran.
  5. Ett tips är att mixa alltihop till en röra i en matberedare.
  6. Stek i en kastrull på medelvärme i fem minuter i smör eller olja.
  7. Tillsätt kryddor och övriga ingredienser till grytan. Rör om.
  8. Koka i minst 30 minuter upp till en timme på medelvärme. Rör då och då.
  9. Tillsätt små skvättar vatten så att grytan inte bränns och inte blir för tjock.
  10. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.
  11. Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Korma curry med kyckling:

Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus. Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk är på rödlistan över hotade arter så välj gärna en annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Quorn med pepparrotssås
Quorn med pepparrotssås. Här stekt och gratinerad med paprika samt mozzarella. Gott till är kokt potatis och mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat (sök recept här på receptfavoriter).
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Kycklingfile fylld med rostad röd paprika med rödlök och linser
Kycklingfilé fylld med rostad röd paprika på en bädd av rödlök och linser samt spenat. Här med en kall yoghurtsås med ingefära.
Gott på egen hand (då GI) eller med basmatiris, potatismos, rostade grönsaker eller klyftpotatis.
Grillat kycklingspett med spenatrisotto
Grillat kycklingspett med spenatrisotto och inlagd paprika samt grönsallad på babyspenat och cocktailtomat.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Fågel
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tonfiskröra till baugetter eller bakadpotatis
Tonfiskröra till baguetter eller bakad potatis. God tonfiskröra som man kan fylla i bröd som baguette eller bakpotatis. Också god röra till pasta.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Köttgryta med kantareller
Köttgryta med kantareller. Det här är en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök. Barnvänlig.
Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Egen curry currypulver
Egen curry eller currypulver. Här är recept på egen curry. Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på en torr curryblandning jag gillar.
Curry håller sig i en tät burk och doftar underbart. En del curryblandningar innehåller upp till 30
sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Ofta är det mycket av de billigare kryddorna. Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
Hur rengöra kaffekvarn (som du kan mixa curry i)? Mixa okokt ris i kvarnen, dra ur sladden och torka rent med kökspapper.
Curry eget currypulver
Curry. Recept på eget currypulver. Det finns massor med varianter av curry.
Hemgjord curry håller sig i en tät burk och doftar underbart.
En del curryblandningar innehåller upp till 30 sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
För att krossa kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i. Kör lite ris i kvarnen efterråt för att rengöra den.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde. Trofie är en god pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook