Potatis och morötter i folie

Ett foliepaket med kokt färskpotatis, knippmorötter, smör, olivolja, flingsalt, peppar och hackad gräslök.

Istället för färskpotatis kan du ta delikatesspotatis (de behövs ej skalas) eller vanlig fast potatis. Vidare kan du ta vintermorötter och skala dem samt skära i grova bitar istället för knippmorötter och vårmorötter.

Andra förkokta grönsaker som passar i foliepaketen är grön sparris, blomkål, broccoli, purjolök, knipplök, majs samt rödlök. Färska grönsaker som grovt delad röd paprika, skivade rädisor, sockerärtor, babyspenat, skivad champinjoner och salladslök. Gillar du vitlök kan du pressa och blanda i en halv klyfta vitlök. Man kan också ha örter i som hackad basilika och persilja.   

Passar som tillbehör att värma på grillen. Foliepaketen kan förberedas innan om du vill. Vid servering så värmer man dem vid på grillen vid sidan av det man grillar. Du kan göra foliepaket portionsvis från en portion upp till fyra (som här). Större foliepaket går såklart också att göra men blir lite otympliga att hantera på grillen.  

4 portioner potatis och morötter i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram knippmorötter
  • 50 gram smör
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skrubba och putsa potatisen. Dela stora potatisar. Koka potatisen mjuk i 15-20 minuter.
  2. Skrubba och skölj morötter. Skär bort blast och se till så att de är rena och fina. Koka dem mjuka i ca 8 minuter.
  3. Smörj ett stort ark folie med olivolja. Eller gör ex. i fyra ark för fyra portionspaket.
  4. Lägg på potatis och morötter i mitten. Klicka över smör, strö över salt och peppar. Vänd runt och smaka av med salt.
  5. Hacka gräslök och strö över den.
  6. Vik ihop paketet eller paketen likt avlånga båtar med skarven uppåt. Ska du servera dem senare så låt potatis och morötter svalna innan du viker ihop paketen och förvara i kylen.
  7. Vid servering så värmer du foliepaketen på grillen jämte det du grillar tills potatis och morötter är varma. Från kylen tar det ca 10 minuter. Är potatis och morötter redan varma så behöver de bara ligga och hålla värmen på grillen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer