Stuvade morötter

Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.

4 portioner stuvade morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter medan du förbereder morötterna. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skala morötterna och skär dem i sneda 1-2 cm breda slantar.
  7. Koka morotsslantarna mjuka i ca 4 minuter. Häll av och vänd ner i stuvningen.
  8. Stuvade morötter är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer