Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

En vegetarisk variant på rotmos utan fläskkorv.
Istället för marinerad tofu kan man ta stekt halloumi eller fetaost. Kokt broccoli passar också till.

4 portioner marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 400 gram marinerad tofu
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)
  • Gräddkokt kål: 600 gram Savoykål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  8. Skär upp tofun i skivor. Om du vill kan du bryna den i lite smör. Servera med rotmos och gräddstuvad kål enligt nedan. Garnera gärna med grovt hackad bladpersilja.
  9. Gräddstuvad kål: laga kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  10. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  11. Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
  12. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  13. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  14. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  15. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  16. Den gräddstuvade kålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer