Jultryffel chokladtryffel till jul

Jultryffel. Gör hemgjord chokladtryffel till jul med nougat och konjak. Enkla och snabba jultryfflar med choklad, nougat, grädde, smör smaksatta med konjak.
Istället för konjak kan du ta calvados, whisky eller likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.
Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad. Godast blir jultryfflarna dock med finare choklad ex. Lindt eller Valrhona.

ca 30-40 jultryfflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram mörk fin choklad ca 70% kakao
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos (valfritt)
  • 1 cl konjak eller annan sprit
  • 125 gram nougat
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
  4. Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
  5. Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
  6. Jultryffel som bollar: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
  7. Jultryffel som spritsade noisetter: Fyll smeten i spritspåse och pritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper och pudra med cacao och låt stelna i rumstemperatur.
  8. Jultryffel i ischokladformar: fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer