Chokladbräck med nötter

Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser. Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.
Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

ca 25 bitar chokadbräck

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram ljus blockchoklad
  • 200 gram mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl flagad mandel
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad torkad aprikos

Tillagning

  1. Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
  2. Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
  3. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke. Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
  4. Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
  5. Smält sedan den vita chokladen.
  6. Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
  7. Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull. De ska få lite färg. Rör om hela tiden. Akta så de inte bränns.
  8. Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
  9. Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
  10. Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
  11. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  12. Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer