AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Wienernougat

Wienernougat Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
ca 400 g wienernougat

Ingredienser:

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 60-70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Ta fram en form ca 20x30 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara den kallt.


 

Fler recept ur samma kategori som Wienernougat:

Filé med ädelostsås
Filé med ädelostsås. Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.
Lövbiff med bearnaisesås
Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen. Här har jag valt att banka ut rostas till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Vanlig biff funkar också bra. Du kan också köpa färdig lövbiff såklart men de kan vara rätt trista.
Pulled pork i ugn
Pulled pork i ugn av grishals eller fläskkarré. Kryddad med BBQ-rub, vitlök, Habanero chili, whiskey, BBQ-sås och rökt fläsk.
Köp färdig BBQ-rub eller blanda själv av några krm spiskummin, paprika och malen fänkål.
Förslag på tillbehör: pulled pork kan serveras på olika vis - som på bilden en gryta med bröd vid sidan toppad med smetana och färsk koriander; som hamburgare i bröd toppad med picklad rödlök och coleslaw; i tunnbröd med sallad, gräddfil och chilisås; i tacos eller tortillas med tex mex tillbehör osv.
Om du vill kan du steka pulled pork i ugnen över natten - sätt då ugnen på 100 grader och låt köttet steka över natten ca 8 timmar i en stekgryta med lock.
Istället för att steka på 125 grader i 4 timmar kan du välja att steka på 110 grader i 6 timmar.
Pulled pork kan du förbereda i god tid och ha i kall i kylen och värma till servering. Vidare kan rester av köttet frysas in.
Chili kan du tillsätta efter smak - här jag valt en stark Habanero chili men det går bra med annan chili efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Baconlindad kycklingfilé
Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec. Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Ischoklad
Ischoklad är ett klassiskt julgodis som görs med choklad blandat med kokosfett.
Kokosfett har en smältpunkt som är runt 25 grader och då upplevs det som chokladen smälter som is i munnen.
Du kan ta ljus blockchoklad eller blanda hälften ljus och hälften mörk choklad. Du kan också göra ischokladen med mörkare fin choklad ex. Lindt 70% (om du gillar mörk choklad dvs - kanske inget för barn heller).
Chokladtryffel Dekadens
Chokladtryffel Dekadens - en lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel och god.
Kan serveras till kaffe och avec. Dekadens betyder i stil med lyxigt nöjaktigt förfall vilket kännetecknar denna goda chokladtryffel.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec. Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Kanderade äpplen
Kanderade äpplen. Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.
Brända mandlar
Brända mandlar. Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook