AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Wienernougat

Wienernougat Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
ca 400 g wienernougat

Ingredienser:

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 60-70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Ta fram en form ca 20x30 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara den kallt.


 

Fler recept ur samma kategori som Wienernougat:

Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Saffransrisotto
Saffransrisotto. En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Blåbärskaka
Blåbärskaka. En enkel och god kaka med blåbär du kan baka i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.
Couscous med paprika och zucchini
Couscous med paprika och zucchini. Couscoussallad med grönsaker smaksatt med vitlök och gurkmeja.
Ett gott tillbehör till det mesta från grillen eller pannan. Couscoussallad är snabbt, nyttigt och enkelt att laga till många ex. till buffé eller middag. Får du couscoussallad över kan du spara den i kylen. Den är lika god nästa dag till lunch på jobbet eller middagen.
Rågbullar med rågsikt
Rågbullar med rågsikt. Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt. Bakta med köpt rågsurdeg, jäst och crème fraiche eller yoghurt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Revbensspjäll
Revbensspjäll är goda grillade som huvudrätt med coleslaw och potatisklyftor, bakad potatis eller färskpotatissallad.
Men revbensspjäll passar också på midsommarbuffe, påskbord och julbord samt till vickning.
Du kan grilla revbensspjällen på grillen eller i ugnen.
Revbensspjäll kan också serveras kalla på picknick.
Om du vill kan du smaksätta barbecuesåsen med rökessens (liquid smoke) så smakar den mer rökt - ta bara någon droppe dock för den tar lätt överhanden.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept eller julskinkerecept. Recept på kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Vinglögg glögg med vin
Vinglögg och brännvin. Hemgjord glögg med rödvin och brännvin. Ett gammalt klassiskt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.
Godare glögg är svår att finna. Riktig vinglögg med brännvin gjord på gammalt vis. Självklart kan du fuska också och inte tända på glöggen utan bara blanda i sockret.
Du kan också köpa färdig vinglögg och sprita upp den med madeira och lite okryddat brännvin eller konjak. Det finns också glöggessens att droppa i vinglögg och färdig glöggkryddsblandningar att smaksätta glöggen med. Men att elda sockret ger en extra dimension av karamell och bränt socker vilket är kanongott.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Temperera choklad, chokladtemperering
Temperera mörk choklad, vit choklad eller mjölkchoklad till smält choklad att doppa praliner, tryfflar, petits fours, godis, kakor, biskvier i samt gjuta choklad eller till desserter, bakverk och chokladdekorationer. Chokladtemperering gör man för att chokladen ska bli bättre att jobba med, se blank ut, ej få vita fällningar samt ej smälta så snabbt vid beröring utan bara i munnen. Ett måste om du ska doppa saker i choklad. Se till att det du doppar ej är kylskåpskallt då stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna kan variera mellan olika tillverkare ex. för temperering av Valrhona så lägg till 5-7 grader upp i värme.
TÄNK PÅ: Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, överskrider du maxtemperaturen får du temperera om.
Gör ett stelningsprov genom att doppa en ett redskap i chokladen. Om chokladen stelnar inom två minuter är chokladen färdigtempererad, annars är chokladen för varm. Då får man göra om tempereringen.
Om chokladen tjocknar under arbetet beror det oftast på att du har rört allt för flitigt, så att kakaosmöret kristalliserat. Ta då undan 1/4 av chokladen och värm upp den igen. Blanda all choklad på nytt börja om tempereringen.
Fat bloom, vita fläckar, uppstår om chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig.
Chokladen spricker - chokladen har antagligen fått en rejäl temperaturchock genom för hastig nedkylning. Avkylning ska inte ske under för låg temperatur. Chokladrör och gjutna chokladformar ska kylas i en temperatur av 10 - 12°C, doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 - 18°C.
Brownie brownies
Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.
Sachertårta chokladtårta
Sachertårta. En klassiskt chokladtårta från Österrike. Smaskig chokladkaka som fylls med aprikosmarmelad och täcks med smält choklad.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept
Knäckrecept, knäck, julgodis
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.
Knäck i mikro
Knäck i mikro är lätt att koka och blir god knäck till jul. Koka knäcken i en stor skål så knäcken ej kokar över. Använd ej en plastskål - välj glas eller porslin som tål hög värme.

Chokladtryffel Dekadens
Chokladtryffel Dekadens - en lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel och god.
Kan serveras till kaffe och avec. Dekadens betyder i stil med lyxigt nöjaktigt förfall vilket kännetecknar denna goda chokladtryffel.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook