AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Wienernougat

Wienernougat Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
ca 400 g wienernougat

Ingredienser:

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 60-70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Ta fram en form ca 20x30 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara den kallt.


 

Fler recept ur samma kategori som Wienernougat:

Inkokta marinerade päron i sockerlag
Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med after eight. Päronhalvorna kan också serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.
Eller så kan de gratineras med toscasmet. Bara fantasin sätter gränser.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt vanilj, kanel och stjärnanis.
Gott är också saffran (fin färg till jul), mynta eller basilika eller ersätt hälften av vattnet med rödvin. Receptet är på en stor sats päron men kan halveras.
Paprika och fetaostsallad
Paprika och fetaostsallad är en god matig sallad till det mesta - stekt eller grillat. Här rostas paprikan först och blandas sedan med fetaost och sallad.
Som sallad kan du välja grönsallad som isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.
Godaste semlan
Godaste semlan. En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tiramisu i glas
Tiramisu i glas. Tiramisu är en italiensk dessert med savoiardikex, mascarponeost, kaffe, kakao och ev. lite sprit.
En dessert för vuxna. Tiramisu är italienska för pigga upp mig. Kaffet och spriten har väl med det att göra antar jag.
Bulgursallad
Bulgursallad. En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.
Revbensspjäll med ingefära
Revbensspjäll med ingefära. Grillade eller ugnsstekta tjocka revbensspjäll smaksatta med färsk ingefära, soja, vitlök, rödvin, kanel och chili.
Goda tillbehör är grillad majs, coleslaw, klyftpotatis och grönsallad: eller potatissallad samt grön- och tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Chokladdoppade marshmallows
Chokladdoppade marshmallows passar som godis. Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel. Syltat fint tärnat apelsinskal blir också gott istället för kokos.
Här har jag använt ituklippta grillspett i trä (de som är ca 15 cm långa) som handtag. Du kan också ta tandpetare eller göra utan handtag.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Konfekt med choklad chokladkonfekt julkonfekt
Konfekt med choklad. En god chokladkonfekt till jul eller fest. Att göra hemgjord julkonfekt blir mycket gott. Passar också som chokladbit till kaffet eller espresson.
Den långa tiden att förbereda samt tillaga är mest för att chokladen ska stelna någon timme mellan lagren av choklad.
Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Tryfflar med glöggsmak glöggpralin
Tryfflar med glöggsmak. Hemgjorda glöggpraliner fyllda med chokladtryffel smaksatt med glögg och mörk choklad toppad med mandel.
Du kan doppa tryffelbitar i choklad, gjuta proffsiga praliner i formar som du fyller med tryffel eller fylla knäckformar. Ett gott recept till jul.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept
Energigodis Powerbars
Energigodis eller Powerbar. Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor.
Att göra egna energigodis blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis.
Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.
Chokladkrisp chokladcrisp
Chokladkrisp eller chokladcrisp. Ett gott hemlagad godis med cornflakes eller rostad ris - rispuffar i smält choklad. Du kan använda ljus eller mörk choklad eller blanda choklad efter smak. Även vit choklad blir goda vitchokladkrisp.
Välj gärna en rättvisemärkt fin choklad till dina chokladkrisp.
Chokladkrisp passar som julgodis.
Arrakspraliner
Arrakspraliner. Praliner med arrak är ett klassiskt gott julgodis. Mandelmassa smaksatt med arrak med hasselnötter doppade i choklad. Arraksbollar.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook