AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Wienernougat

Wienernougat Wienernougat. God nougat och choklad med flagad mandel. Enkelt och supergott godis. Du kan ta vanlig mandel och hacka den istället för flagad mandel. Skålla och skala då gärna mandeln först. Skållad mandel gör du genom att koka upp mandeln täckt med vatten i en kastrull någon minut. Skölj kall i durkslag och sedan pilla bort skalen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
400 g wienernougat
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 3 tim
Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser:

  • 250 gram nougat
  • 150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 70% choklad
  • 2 dl flagad mandel

Tillagning:

  1. Ta fram en form ca 20x30 cm och klä den med gladpack.
  2. Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
  4. Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron. I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter. I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
  5. Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
  6. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun. Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
  7. Rör i mandeln.
  8. Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
  9. Ställ att svalna och sedan att stelna några timmar i kylen.
  10. Vänd upp wienernougaten på en skärbräda. Ta bort plasten. Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek.
  11. Lägg upp wienernougaten på fat och servera. Förvara den kallt.


 

Fler recept ur samma kategori som Wienernougat:

Laxsås till pasta
Laxsås till pasta. En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.
Gott till vardags, fredagsmiddag som fest (gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till).
Örtsmör med timjan och rosmarin
Örtsmör med timjan och rosmarin. Gott till smakrikt kött som grillat lamm och vilt.
Vitlöks- och sardellsmör
Vitlöks- och sardellsmör. Gott aromsmör med smak av vitlök, sälta av sardeller samt citron och worchestersås.
Passar till grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Blandad sallad med tomat och morot
Blandad sallad med tomat och morot. Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.
Välj en fin olivolja samt väl lagrad mjuk och len vinäger så blir salladen godast.
Kladdkaka i kastrull kastrullkladdkaka
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka. Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Kladdkakan kan garneras med pudrat florsocker och citronmeliss.
Salladsdressing med Balsamvinäger
Salladsdressing med balsamvinäger. Balsamvinäger, olivolja och parmesan blir en god dressing till blandad sallad men också färsk spenat. En lite lyxigare sidosallad till buffe eller huvudrätt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept på kokt eller ugnsstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnssteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnssteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Köp en hel julskinka på 2-5 kg.
Julkorv hemgjord korv
Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Du behöver: 1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål.
Alkoholfri glögg
Alkoholfri glögg. En god och enkel glögg utan alkohol med smak av riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor.
Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft.
Lägg kryddorna i 2 dl av det alkoholfria vinet, gärna ett dygn. Koka upp vin och kryddor. Sila bort dem och blanda med resten av vinet. Smaka av med socker. Sockermängden varierar beroende på vilket alkoholfritt vin du använder. I stället för vin kan du ta svartvinbärs- eller fläderblomssaft, men uteslut då sockret, eftersom saften är söt. Låt saften vara mer koncentrerad än till vanlig saft som dricks kall.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Marsipan doppad i choklad
Chokladdoppad marsipan. Marsipan doppad i choklad är ett enkelt och gott julgodis eller påskgodis.
Marsipan kan formas till många roliga saker som grisar, bollar och tomtar sedan doppar man en del i smält choklad.
En sats räcker till ca 30 små ägg eller 6 st marsipangrisar.
Gillar du fin choklad så kan du välja någon riktig god choklad med kakao runt 55 - 60 %.
Istället för marsipan kan du köpa 200 gram mandelmassa och blanda med 1 dl florsocker och en msk vatten till egen marsipan.
Köp pynt som rostad flagad mandel, strössel, silverkulor till ögon osv (använd fantasin). Hushållsfärg kan man använda till att färga delar av marsipanen med (valfritt).
Kladdkaka med apelsin
Kladdkaka med apelsin. Gillar du smaskig kladdig choklad och apelsin är detta för dig. Servera kall eller ljummen med vispad grädde eller vaniljglass. Passar till dessert, på buffé eller till fika.
Istället för choklad med apelsinsmak kan du ta vanlig 70% choklad och sedan tillsätta 1 msk rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin. Här med Lindts Excellence Orange som även innehåller mandel.
Chokladkräm
Chokladkräm. Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept
Rostade kikärtor
Rostade kikärter eller kikärtor. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis.
Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.
Myslibar müslibar muslibar
Myslibar, müslibar eller muslibar - samma sak men olika stavning. Granolabars heter det ibland på engelska. Granola är ett annat ord för müsli.
I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars.
Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli. Ingredienserna till müslibarerna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.
Fudge med choklad chokladfudge fudgerecept chokladkola
Fudge med choklad. Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola.
Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikansk fudge blir också god med jordnötssmör.
Gör egen chokladfudge istället för seg julkola. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.
Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut.
Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.
Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
Fudgen kan också smaksättas med malt whisky efter smak. Dock gillas den mest då av vuxna såklart.
Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.
Se alla recept ur kategorin Godisrecept

Gilla oss på Facebook