Jordgubbstårta

Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig jordgubbstårta eller sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.

Du kan baka egen sockerkaksbotten och laga hemgjord vaniljkräm till fyllningen av tårtan. Då tar det ca 50 minuter att förbereda. Jordgubbarna kan givetvis bytas eller blandas ut med hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär. Du kan baka egna sockerkaksbottnar eller köpa färdiga. Fyllningen kan du också variera ex. med jordgubbssylt, banan eller andra frukter och bär eller sylt. Jordgubbstårtan kan garneras med blad av citronmeliss samt genom att pudra över florsocker.

1 jordgubbstårta, 8-12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 sats sockerkaksbotten delad i tre bottnar (du kan också köpa färdig sockerkaksbotten):
  • Hembakta sockerkaksbottnar: 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering till jordgubbstårta: 1 liter jordgubbar eller andra bär
  • 0,5 dl socker
  • 1 banan (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • Egen vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Gör sockerkaksbottnar och vaniljkräm - se tillagning nedan - eller köp färdigt.
  2. Lägg ihop jordgubbstårtan: Vispa grädde hård med vaniljsocker.
  3. Vispa vaniljvisp till hård vaniljkräm eller gör egen vaniljkräm.
  4. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Snoppa av dem och dela dem ev. i halvor eller mindre bitar så är det lättare att ta bitar av tårtan sedan.
  5. Fördela vaniljvispen på den understa tårtbottnen.
  6. Lägg på den andra tårtbottnen.
  7. Mosa en tredjedel av jordgubbarna med socker och ev. banan.
  8. Sprid ut de mosade jordgubbarna på den andra tårtbottnen.
  9. Lägg på den sista tårtbottnen.
  10. Fördela grädde på och runt hela tårtan.
  11. Toppa med jordgubbarna i en trevlig hög eller placera ut dem i runt mönster efter tycke.
  12. Hembakt sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  14. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  15. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  16. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  17. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  18. Grädda sockerkaksbotten i cirka 40 minuter. Låt svalna.
  19. Hemgjord vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  20. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer