Sockerkaksbotten med potatismjöl

Sockerkaksbotten med potatismjöl är en glutenfri tårtbotten utan vetemjöl. God till tårta med lager av vaniljkräm eller mosad banan och sylt samt toppad med bär som färska jordgubbar, hallon eller röda vinbär.

Sockerkaksbotten med potatismjöl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör och 2 msk potatismjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp ev. bort överflödiga kanter.
  3. Smörj papper och innerkant med smör samt strö i potatismjöl och vänd runt så det fastnar runt om och i botten. Häll bort överflödigt potatismjöl.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt ca 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen samt rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda sockerkaksbottnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka så att smeten är fast i mitten och ej fastnar på stickan.
  8. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. Nu kan du använda sockerkaksbottnen till tårta ex. skiva den i två plana delar och fylla med vaniljkräm (kolla så den är glutenfri) eller mosad banan och sylt samt toppa med vispad grädde och färska bär.
E-mail
Medel: 3.7 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer