Jordgubbstårta med kokos

Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar .
Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination. Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.

1 jordgubbstårta med kokos, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 stora äggvitor (eller 6 små)
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 3 dl kokos
  • 2 dl puffat ris
  • 3 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 8 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten: rita upp två cirklar på ca 24 cm diameter på två bakplåtspapper. Lägg på två ugnsplåtar.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris och kokos.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirklarna på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut bottnarna, skär loss dem från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Vispa grädde (tillsätt någon tsk vaniljsocker efter smak).
  10. Rensa jordgubbar. Dela dem ev. i halvor.
  11. Ta fram en bricka eller stort fat. Bygg en tårta med botten underst vilken du breder jordgubbssylt samt hälften av grädden.
  12. Lägg på en till tårtbotten och toppa med vispad grädde runt om hela tårtan. Lägg på jordgubbar. Jordgubbstårta med kokos är klar att servera. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer