Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber

En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.

Pavlova är en tårtaliknande dessert med maräng och grädde. 

8 portioner pavlovatårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk maizenamjöl
  • 0,5 liter strimlad rabarber
  • 2 dl socker
  • Tillbehör: 0,5 liter färska jordgubbar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 10 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
  3. Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
  5. Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
  6. Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
  7. Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
  8. Rabarberkräm: skölj och strimla rabarbern. Lägg i en kastrull med sockret. Koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Låt svalna.
  9. Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor.
  10. Vispa grädden fast.
  11. Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen, skeda sedan över rabarbern och toppa med färska jordgubbar.
  12. Garnera ev. med några blad citronmeliss.
  13. Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer