AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Skarpsås

Skarpsås Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
4 port skarpsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka ägget. Skölj det kallt.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Tillsätt majonnäs med hackat ägg.
  4. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill.
  5. Förvara kallt till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Skarpsås:

Kall paprikasås
Kall paprikasås är enkel och snabb att laga med matyoghurt och paprikapulver. Såsen passar till det mesta speciellt till grillad kyckling, fisk, grönsaker, rostade rotfrukter osv.
Lätt att laga till många.
Istället för paprikapulver kan du ta några tsk ajvar. Gillar du vitlök kan du pressa i en klyfta. Vidare passar någon tsk limesaft och en tsk honung också i såsen.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Kräftsås
Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta.
Garnera och tillsätt gärna skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen.
I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara (ev. frysa in) och använda till kräftsås. Köp då gärna extra kräftstjärtar att garnera såsen med.
Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsåsen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Heta räkor med pasta räkpasta
Heta räkor med pasta. En god räkpasta med chili, vitlök, riven ost, spenat och god pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Vintips till pasta med heta räkor blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.
Vill du har mer såsighet tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (valfritt)
Chokladbryssel
Chokladbryssel är en variant på Brysselkex smaksatta med choklad med kant av pärlsocker.
Kakorna är bakta av mördeg. Enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Yoghurtsås med curry
Yoghurtsås med curry. En kall smal snabblagad sås smaksatt med curry, cayenne, paprika, honung och citron. God till grillad kyckling, lax, grönsaker, som salladsdressing, i mackor eller som kall sås till det mesta.
Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressa vitlök. Istället för honung kan du ta mango chutney eller äppelmos.
Pasta med portabellosvamp och spenat
Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vitlökssås
Vitlökssås. En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Smörgås trekant med äggsallad
Smörgås trekankter med äggsallad som passar till bjudning, picknick och buffé. Små sandwich.
Äggsalladen blir gul och fin med gurkmeja men man kan också ta curry om man gillar det.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Yoghurtsås med ingefära
Yoghurtsås med ingefära är kall sås som är god och enkel att göra. Grekisk yoghurt blandad med riven ingefära. Yoghurtsås passar som sås till det mesta men kanske speciellt till grillat och kyckling, nötkött eller fläskkött.
Matyoghurt är även rätt fettsnålt och nyttigt.
Grönmögelostfyllda dadlar
Grönmögelostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffe.
Dadlar med grönmögelost är såklart mycket gott på ostbricka. Eller till jul med pepparkakor. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.
Portvin, Madeira, söt eller halvtorr sherry, sött late harvest dessertvin, glögg är förslag att dricka till.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Pastasås med bacon baconpasta
Pastasås med bacon. Snabb baconpasta med rökt bacon, lök, crème fraiche och vitlök.
Du kan också koka med broccoli med pastan och ha på riven morot och delade cocktailtomater.
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar. Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Ibland är det gott att blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Nötrulader oxrulader
Nötrulader eller oxrulader. Rulader av nötkött fyllda med bla senap, bacon och lök samt gräddsås. Oxrulader är gott med potatismos, gräddsås, lingon och saltgurka. Kokta haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor passar till nötrulader också.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lingonsmoothie
Lingonsmoothie. Smoothie med lingon och banan är gott och nyttigt. Det finns även forskning som visar att man går ner i vikt om man äter lingon regelbundet.
Du kan variera och tillsätta andra bär som blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär eller frukt som mango och papaya. Vidare kan du variera med apelsinjuice, ananasjuice, äppeljuice, filmjölk eller till och med vaniljglass för en sötare dessertvariant av smoothien.
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Björns blandsallad
Björns blandsallad. En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook