AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Skarpsås

Skarpsås Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 2)
4 port skarpsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka ägget. Skölj det kallt.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Tillsätt majonnäs med hackat ägg.
  4. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill.
  5. Förvara kallt till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Skarpsås:

Ketchup
Ketchup. Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.
Välj mogna (övermogna tomater går bra) med mycket smak. Plommontomater funkar utmärkt.

Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Mexikansk guacamole
Mexikansk guacamole med avokados, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Se till så att du använder mogna avokados.
Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
Man kan spä den med gräddfil om man vill ha.
Garnera den gärna med hackad tomat och lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
Ta chili efter tycke ex. jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar. Chili kan uteslutas om man vill ha en mild gucacamole.
Se alla recept ur kategorin Såser
Limecheesecake med passionsfruktsgele
Limecheesecake med passionsfruktsgelé. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Förslag till garnering: 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss.

Hallontårta
Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Bäst blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
Hallonen kan givetvis bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Risotto med räkor
Risotto med räkor. Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
På bilden med hasselnötter.
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Räkna 1,5 kg lammstek med ben till fyra portioner. Då går den också snabbare att tillaga då benet leder värme in i steken. Laga dock gärna en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Wasabisås eller wasabikräm
Wasabisås eller wasabikräm. En kall sås smaksatt med wasabi - japansk grön pepparrot som passar till stekt, grillad eller friterad fisk som tonfisk, lax eller skaldjur som pilgrimsmusslor eller räkor. Passar även som dippsås till kräftor eller räkor.
Lätt och snabb sås att laga till många ex. till en buffé.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Dinkelgröt
Dinkelgröt. God och nyttig gröt av dinkel som kan serveras med önskade tillbehör ex. kall mjölk, skivat äpple och sirap. Russin, solroskärnor, nötter, strimlade aprikoser är också gott i dinkelgröten. Färsk frukt, sylt, mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk är annat som passar till gröten.
Grillspett med sojamarinad och fläskkarre
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda spett.
Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja. Passar till buffe - här recept till 10 personer som också kan halveras till 5 portioner.
Bovetegröt glutenfri gröt
Bovetegröt. Gröt av bovete är glutenfri och kan ätas av glutenintoleranta samt andra då det är en god och nyttig gröt. Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Stekt havregrynsgröt stekt gröt
Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker.
Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.
Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt.
Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokosbollar skumbollar
Kokosbollar, skumbollar, kokosrutor eller kokoskuber. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar.
Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.
Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Krabbcocktail cocktail med krabba
Krabbcocktail. Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.
Använd gärna krabbkött från 2 hela kokta krabbor eller så kan du ta 2 burkar krabbkött.
Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt.
Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar.
Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Gädda och andra fiskar med många små ben är vanligt att laga pate på. Då mixar eller maler man sönder de minsta benen. Sedan får man ha lite lax för att få lite fett och smak.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad grönsallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsen av laxen.
Räkna en avlång 1,5-litersform - typ brödform. Det blir ca 16 skivor - två vardera. Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook