AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Skarpsås

Skarpsås Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
4 port skarpsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka ägget. Skölj det kallt.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Tillsätt majonnäs med hackat ägg.
  4. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill.
  5. Förvara kallt till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Skarpsås:

Konjakssås
Konjakssås. En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.
Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås
Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.
Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.
Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).
Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Se alla recept ur kategorin Såser
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Basilikamos potatismos med basilika
Potatismos med hackad basilika, nyttig olivolja eller smör samt mjölk är gott som tillbehör till det mesta speciellt till fest. Du kan ta fryst, torkad eller färsk basilika eller blanda. En pressad klyfta vitlök är också gott i moset. Vidare kan man ha pesto istället för basilika. Riven parmesan är också gott i moset.
Gräslökshollandaise
Gräslökshollandaisesås. En fransk klassisk smörsås smaksatt med citron och hackad gräslök.
Hollandaise passar till all fisk men också kokta grönsaker som sparris.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Ädelostsås eller Gorgonzolasås
Ädelostsås eller Gorgonzolasås. En mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Kvibille eller annan valfri mögelost.
Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.
Lätt att laga till många om du dubblerar receptet.
En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).
Penne pasta med oxfile, svamp och grädde
Penne pasta med oxfile, svamp, grädde, parmesan, purjolök, vitlök och lök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett rosé eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Rönnbärssylt sylt med rönnbär
Rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv.
Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm.
Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda.
Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.
Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Fläskkorv med senapssås
Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten
Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers. Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller philadelphia. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.
Salsa med citrus
Salsa med citrus eller citrussalsa är kanongott till grillad tonfisk, räkor, kyckling eller lax.
En slags salsasås med apelsin, grapefrukt, citron och mandarin i olivolja smaksatt med hackad basilika, bladpersilja eller färsk koriander.
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook