Skarpsås

Introduktion och förberedelse

Bjud på skarpsås till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.

En kall sås med majonnäs, hackat kokt ägg, dill och vispad grädde.

Ofta serverad med inlagd gurka.

Varianter

  • Du kan byta hälften av grädden mot gräddfil.
  • Majonnäs kan uteslutas och du kan ta 0,5 dl extra vispad grädde.
  • Du kan ha en extra rå äggula och mosa med den kokta äggulan i början.
  • Gott i är även 2 msk kapris.

4 portioner skarpsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk majonnäs
  • 1 kokt ägg, medelstort
  • 1 msk dijonsenap eller svensk valfri senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk finhackad dill till garnering

Tillagning

  1. Koka ägget. Skölj det kallt.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Skala ägget och ta ur äggulan. Mosa äggulan i en skål med majonnäs och senap.
  4. Tillsätt den vispade grädden.
  5. Tärna den kokta äggvitan och vänd ner den.
  6. Tillsätt och smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
  7. Förvara kallt till servering.
  8. Garnera gärna med hackad dill - blanda gärna ner lite dill i såsen också.
E-mail
Medel: 4.3 (83 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01