Hemgjord fläskkorv

Stoppa egen fläskkorv med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald fläskfärs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många fläskkorvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa fläskfärs. Köp 500 gram skinka samt 150 gram späck och mal det själv i köttkvarn.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Se till att korvskinnen - fjälstren är hela och spola igenom dem med vatten genom att sätta fast dem på vattenkranen. Läcker de så klipp av vid hålet.
Du behöver några meter bomullssnöre.
Vill du ha en hållbar ljust rosa fläskkorv så tillsätter du nitritsalt i korvsmeten.
Hemlagad fläskkorv håller bäst om du gnider in den med saltblandning och lägger i kylen några timmar. Har du salpeter i så får fläskkorven en lätt rosa färg och håller bättre.
Frys ev. in fläskkorvarna tills de ska användas och värmas, kokas upp till julbord eller serveras med rotmos och god senap.

5 kilo hemgjord fläskkorv

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 650 gram fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
  3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  4. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  5. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  6. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  7. Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
  9. Fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Fläskkorvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer