Salsiccia hemgjord italiensk korv

Salsiccia. Hemgjord italiensk korv av fläskfärs, späck och rimmat fläsk smaksatt med vitlök, rosmarin och fänkål.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Salsiccian kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Du behöver några meter bomullssnöre att binda ihop korven med. Vidare behöver du en nål att pricka korven med om det bildas luftbubblor ex. vid kokning eller stekning av korven.

15 salsiccia

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 100 gram späck
  • 200 gram rimmat fläsk
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 tsk mald fänkål
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk kryddpeppar
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 pkt svinfjälster (5 meter)
  • Till kokning: 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
  2. Sätt ihop köttkvarnen.
  3. Skala och klyfta lök samt skala vitlök.
  4. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
  5. Skär rimmat fläsk och ev. fläskkött och späck i 2x2 cm stora tärningar.
  6. Sätt igång kvarnen och mal fläskkött, lök och vitlök i malen två gånger. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Blanda den malda färsen med kryddorna i bunken.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda korven lite mer om du önskar det.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret.
  11. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Stoppa i korvsmeten i den lite i taget och mata ut korvsmeten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  12. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  13. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna efter tillagningen.
  15. Du kan frysa korvarna råa. Eller koka dem och servera dem, kyla dem eller frysa dem. Eller steka direkt och låta de steka klart i ugnen på 175 grader i en kvart. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
  16. Kokta korvar: koka upp en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna. Salsiccian kan serveras kokt, grillad eller stekt. Den kan kylas och förvaras i kyl eller i frys. Vid servering stek eller grilla gärna korvarna i lite olivolja så att de får färg och blir genomvarma.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer