Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.

4 portioner fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 gram fläskkorv
  • 2 lagerblad
  • 5 hela vitpepparkorn (valfritt)
  • 600 gram Savoykål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 1 dl stark grovkornig senap

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Koka upp och sjud sedan fläskkorven i 10 minuter med lagerblad och vitpeppar.
  6. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  7. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  8. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  9. Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål enligt nedan.
  10. Gräddkokt Savoykål: laga den gräddkokta kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  11. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  12. Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
  13. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  14. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  15. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  16. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  17. Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer