Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.

4 portioner fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 gram fläskkorv
  • 2 lagerblad
  • 5 hela vitpepparkorn (valfritt)
  • 600 gram Savoykål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 1 dl stark grovkornig senap

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Koka upp och sjud sedan fläskkorven i 10 minuter med lagerblad och vitpeppar.
  6. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  7. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  8. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  9. Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål enligt nedan.
  10. Gräddkokt Savoykål: laga den gräddkokta kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  11. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  12. Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
  13. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  14. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  15. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  16. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  17. Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer