AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Lax med bulgursallad och morotstzatziki

Lax med bulgursallad och morotstzatziki Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Räkna fyra bitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Det finns frysta portionsförpackade laxbitar som du tinar i kylen eller i vatten några timmar.
Godast är att köpa en färsk sida lax och dela i portionsbitar. Skinnet kan gärna vara kvar om det är fjällat.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port lax med bulgursallad
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 600 gram laxfile
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk curry eller efter smak beroende på curry
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco eller chili efter smak

Tillagning:

  1. Tina fryst lax om du köpt det. Lägg ex. i vatten.
  2. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  3. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  4. Sätt gärna på lock.
  5. Koka på låg värme i 12 minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  7. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  8. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  9. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  10. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  11. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  13. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  14. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till laxen.
  15. Morotstzatziki: Skala morötter.
  16. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  17. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  18. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  19. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  20. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till laxen.
  21. Stek eller grilla lax: Vänd laxbitarna i olivolja, salt och peppar.
  22. Stek eller grilla laxen så att den får färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Vill du ha laxen välstekt så kan du lägga över ett lock eller folie och sänka värmen i pannan och steka laxen några minuter till. På grillen kan du höja gallret eller lägga laxen åt sidan att steka klart på lägre värme några minuter.
  23. Servera laxen med bulgursalladen och morotstzatzikin.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax med bulgursallad och morotstzatziki:

Pasta med kassler och broccoli
Pasta med kassler, broccoli och purjolök. En god, enkel och snabb pasta med kassler.
Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater
Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater. En smarrig potatisgratäng med allt i ett - sås, potatis, soltorkade tomater, ost, vitlök och gul lök.
Gott till är en grönsallad och tomatsallad samt bröd att skopa upp den gräddiga såsen med.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon samt vanligtvis fläsk. Här har jag tagit salta goda soltorkade tomater för en vegetarisk variant som blir mycket god.
Hittar du inte Reblochon ost (eller vill snåla lite) så kan du ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Eller valfri riven ost som Mozzarella eller gratängost.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Vegetarisk tartiflette är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Vill du laga en helt vegan tartiflette så går det utmärkt om du använder Oatly Imat, Oalty Fraiche, havremjölk, olivolja samt toppa med riven sojaost Mozzarellastyle.
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner.
Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad lax
Grillad lax. Förslagsvis med rostad potatis samt coleslaw med pepparrot. Rödingfilé eller öring går också bra.
Du kan också steka laxen om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform med lite olivolja, salt och peppar.
Tunnbrödskorgar med lax
Tunnbrödskorgar med lax. En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med laxröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, räkor och rom.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Riktigt lyxiga blir tunnbrödskorgarna med löjrom. Vidare kan man toppa och garnera med en extra skiva lax om man önskar.
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chevre) och honung. Om du vill kan du utesluta honungen.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta). 400 gram mjöl är ca 6,5 dl.
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Korv Stroganoff med creme fraiche
Korv Stroganoff med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.
Gott till vardagslunch eller middag med ris.
Garnera gärna med hackad persilja och ev. en klick crème fraiche på toppen.
Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål
Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål. En vegetarisk variant på rotmos utan fläskkorv.
Istället för marinerad tofu kan man ta stekt halloumi eller fetaost. Kokt broccoli passar också till.
Stekta fläskkotletter
Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili. Goda att grilla till buffe och middag.
På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.
Kyckling med cashewnötter
Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept.
En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära.
Kan också garneras med sesamfrön.
Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Marinerade grillspett med ryggbiff
Marinerade grillspett med ryggbiff. Du kan också göra spetten med annat mört nötkött som entrecote eller oxfilé. Eller mört viltkött.
Gott till grillspetten är grillade majskolvar, grönsaksspett med champinjoner och paprika. Du kan rosta halverade fina delikatesspotatisar eller färskpotatis i ugnen med olivolja, salt och peppar och ha till. Eller en potatissallad. En god och enkel sås till är att blanda matyoghurt med smulad fetaost samt lite svartpeppar.
Du behöver 6 grillspett.
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd om du söker här på Receptfavoriter.se.
Istället för nötkött kan du välja viltfärs ex. av älg till hamburgarna. Eller lammfärs.
Hamburgarna kan såklart stekas i panna också eller i ugn.
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Bookmaker toast
Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.
Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé.
Ev. fyllning till ugnsbakad lax: 4 msk hackad smulad fetaost;
eller 4 msk hackad ansjovis; eller 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost.
Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt (då räcker receptet till sex portioner. Använd då sex bröd i rundlar eller skär av kanterna till fyrkanter).
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook