AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Lax med bulgursallad och morotstzatziki

Lax med bulgursallad och morotstzatziki Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port lax med bulgursallad

Ingredienser:

  • 4 bitar lax à ca 140 gram styck
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 1 burk, ca 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1-4 tsk curry (efter smak beroende på curry)
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco (efter smak)

Tillagning:

  1. Tina fryst lax om du köpt det. Lägg ex. i ljummet vatten.
  2. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  3. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  4. Sätt gärna på lock.
  5. Koka på låg värme i 12 minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  7. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  8. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  9. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  10. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  11. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  13. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  14. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till laxen.
  15. Morotstzatziki: Skala morötter.
  16. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  17. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  18. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  19. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  20. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till laxen.
  21. Stek eller grilla lax: Vänd laxbitarna i olivolja, salt och peppar.
  22. Stek eller grilla laxen så att den får färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Vill du ha laxen välstekt så kan du lägga över ett lock eller folie och sänka värmen i pannan och steka laxen några minuter till. På grillen kan du höja gallret eller lägga laxen åt sidan att steka klart på lägre värme några minuter.
  23. Servera laxen med bulgursalladen och morotstzatzikin.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax med bulgursallad och morotstzatziki:

Pasta med svampsås
Pasta med svampsås. En god pastasås med olika svamp och grädde. Vegetarisk pasta.
Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi också.
Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Äggakaka med Halloumi
Äggakaka med Halloumiost. En vegetarisk variant av äggakaka utan fläsk som är utbytt med salt stekt halloumiost.
Valfrit sallad är gott till. På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Farfalle med lax
Farfalle med lax. Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis. I vitvinssåsen kan du ha andra örter också som hackad persilja eller dragon. Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet. Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).
Laxen kan serveras som på bilden med pressad potatis samt sallad som riven gurka, tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (vinäger, olivolja).
Alternativa tillbehör är kokt potatis, råris, basmatiris eller pasta typ tagliatelle.
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Bearnaisesås béarnaisesås
Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel och mycket god bara man fått lite kläm på det - vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås. Såsen får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i.
Bearnaisesås smaksätts med dragon. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger. Använder du inlagd dragon så tar du en 2-3 msk och hackar fint och rör i bearnaisesåsen. Vidare kan du då också ha i vinäger med smak från den inlagda dragonen.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BEARNAISESÅS:
Blir bearnaisesåsen för varm när du gör den så spricker den - äggen koagulerar och blir nästan äggröra och såsen ser grynig ut istället för jämn och fin som en majonnäs. Ta då av såsen från värmen. Börja sedan om från början genom att vispa äggulor fluffigt och droppvis tillsätta lite i taget av några msk skirat smör och sedan droppvis av den misslyckade spruckna såsen. Då ser du om bearnaisen går ihop fint likt en majonnäs.
Du kan vispa för hand om du är stark och snabb eller med elvisp.
Lättast att få ihop blir bearnaisesåsen om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur ex. runt 55 grader.
Om du vill kan du göra bearnaisesåsen kall men då måste du använda ett flytande smörolja typ såsbas (detta är vad många restauranger gör).
Du kan vispa bearnaiese i vattenbad - koka upp vatten i en vid panna och sänk ner en rostfri bunke i vattnet. Eller om du är försiktig så kan du vispa ihop bearnaisen i en vanlig kastrull. Akta så det inte blir för varmt (då kan du sätta kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten så den svalnar snabbt). Se också upp för eftervärmen i kastrullen eller bunken som kan spräcka bearnaisen om du ställer såsen åt sidan utan att röra den. Häll ev. upp i ny bunke och servera direkt. Bearnaisesås kan hållas varm i vattenbad upp till kanske 20 minuter i runt 50-60 grader.
Laxpasta med pesto och rökt lax
Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.
Kokosrutor eller skumrutor med choklad
Kokosrutor eller skumrutor med choklad. En slags gräddbullar smaksatt med choklad i rutor vända i rostad kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tzatziki med gurka och morot
Tzatziki med gurka och morot. En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.
Rispytt med kyckling och curry
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.
Pastasås med bacon baconpasta
Pastasås med bacon. Snabb baconpasta med rökt bacon, lök, crème fraiche och vitlök.
Du kan också koka med broccoli med pastan och ha på riven morot och delade cocktailtomater.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillade kycklingspett med couscoussallad
Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Grillad fläskfilé
Grillad fläskfilé som marinerats innan.
Fläskfilén kan också grillas i ugnen i ugnsform.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Café de Paris smör kryddsmör
Café de Paris smör är kryddsmörens okrönte kung. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker.
Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör.
Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Oxfilé med persiljesmör
Oxfilé med persiljesmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine
Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine samt klyftpotatis.
Istället för lammfärs kan du ta annan färs som nötfärs eller kycklingfärs (se till att kycklingspetten är riktigt genomstekta).
Vintips till är rött vin som ex. av druvan Cabernet Sauvignon eller Merlot.
Biff Rydberg
Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.
Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde. Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Vintips är ett vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook