AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Lax med bulgursallad och morotstzatziki

Lax med bulgursallad och morotstzatziki Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port lax med bulgursallad

Ingredienser:

  • 4 bitar lax à ca 140 gram styck
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 1 burk, ca 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1-4 tsk curry (efter smak beroende på curry)
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco (efter smak)

Tillagning:

  1. Tina fryst lax om du köpt det. Lägg ex. i ljummet vatten.
  2. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  3. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  4. Sätt gärna på lock.
  5. Koka på låg värme i 12 minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  7. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  8. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  9. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  10. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  11. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  13. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  14. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till laxen.
  15. Morotstzatziki: Skala morötter.
  16. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  17. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  18. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  19. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  20. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till laxen.
  21. Stek eller grilla lax: Vänd laxbitarna i olivolja, salt och peppar.
  22. Stek eller grilla laxen så att den får färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Vill du ha laxen välstekt så kan du lägga över ett lock eller folie och sänka värmen i pannan och steka laxen några minuter till. På grillen kan du höja gallret eller lägga laxen åt sidan att steka klart på lägre värme några minuter.
  23. Servera laxen med bulgursalladen och morotstzatzikin.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax med bulgursallad och morotstzatziki:

Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde
Lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar.
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lax med vitvinssås
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept.
Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Stekt lax
Stekt lax. Grundrecept på stekt laxfilé i bit med eller utan skinn. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först.
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är: Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.
Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Gnocchi med bacon, svamp och grädde
Gnocchi med bacon, svamp och grädde. Gör hemgjord gnocchi eller köp färdig. Gnocchi är små pastakuddar gjorda med mosad potatis.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Pannacotta med björnbär
Pannacotta med björnbär. Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna.
Pannacottan häller du i portionsformar för att stelna i kyl eller frys. Du kan också göra åtta mindre portioner i små glas som då passar att servera på en buffé.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kaffe Latte
Kaffe Latte är en dubbel espresso med varm lätt skummad mjölk.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Korintsås
Korintsås. En sötsur sås med korinter som är klassisk till sillbullar och kokt potatis.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där har man ofta fisk i tacos eller pitabröd som alternativ till kött.
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat är en god sallad som passar som tillbehör till buffe, picknick och det mesta. Ska du inte laga till 10 portioner så går rödbetorna utmärkt att ha i kylen och resten av ingredienserna sedan är det bara att laga lite när det behövs.
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett. Färsk grillad salicca-korv med potatissallad i vitlöksmajonnäs samt grillad grönsaksspett med vitlöksolja. Gott och enkelt från grillen.
Istället för salsicca kan du grilla färsk chorizo eller bratwurst.
Ceasarsallad med grillad kyckling
Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Wienerschnitzel
Wienerschnitzel. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassikt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Nasi Goreng
Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris.
Nasi Goreng är asiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset.
Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, morot, lök, purjolök och andra grönsaker som ex. paprika. Också i Indonesien tager man vad man haver.
Vill du ha en sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.
Miniköttbullar
Miniköttbullar med nötfärs, lök, mosad kokt potatis smaksatta med lite gurkmeja (valfritt). Köttbullar utan ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Snabbt fiberbröd bröd med fiber
Snabbt fiberbröd. Gott, nyttigt och snabbt bröd med fiber som bakas med bakpulver (så det behöver inte jäsa).
Detta snabba fiberbröd är godast dagsfärskt. Det går också bra att frysa och plocka fram efterhand.
Istället för morötter kan du ha råriven zucchini i. Vidare en msk kummin om du gillar det.
Tobbes krämiga rotfruktssoppa
Krämig rotfruktssoppa. Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Rotfruktssoppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook