AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Lax med bulgursallad och morotstzatziki

Lax med bulgursallad och morotstzatziki Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port lax med bulgursallad

Ingredienser:

  • 4 bitar lax à ca 140 gram styck
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 1 burk, ca 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1-4 tsk curry (efter smak beroende på curry)
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco (efter smak)

Tillagning:

  1. Tina fryst lax om du köpt det. Lägg ex. i ljummet vatten.
  2. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  3. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  4. Sätt gärna på lock.
  5. Koka på låg värme i 12 minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  7. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  8. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  9. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  10. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  11. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  13. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  14. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till laxen.
  15. Morotstzatziki: Skala morötter.
  16. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  17. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  18. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  19. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  20. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till laxen.
  21. Stek eller grilla lax: Vänd laxbitarna i olivolja, salt och peppar.
  22. Stek eller grilla laxen så att den får färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Vill du ha laxen välstekt så kan du lägga över ett lock eller folie och sänka värmen i pannan och steka laxen några minuter till. På grillen kan du höja gallret eller lägga laxen åt sidan att steka klart på lägre värme några minuter.
  23. Servera laxen med bulgursalladen och morotstzatzikin.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax med bulgursallad och morotstzatziki:

Kyckling med currysås, grönsaker, ris
Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker.
Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.
Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.
Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Fläskfilé med kantarellsås
Fläskfilé med kantarellsås, kokt potatis, kokt blomkål och morot.
Fläskfilén kan stekas eller grillas.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lax med chilimos och citrussalsa
Lax med chilimos och citrussalsa. Gott och nyttigt med stekt eller grillad lax, potatismos smaksatt med chili och en fräsch salsa med citrus, avokado samt cocktailtomater.
Citrussalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.
Laxrullar med pepparrot
Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stekt lax med mango, avokado och tomat
Stekt lax med mango-, avokado- och tomatsalsa. Gott och nyttigt. Här med mos på sötpotatis eller vanligt potatismos.
Istället för mos kan du servera råris, quinoa, klyftpotatis eller annat tillbehör.
Välj gärna Msc-märkt lax och ekologisk mango, avokado, tomat och potatis.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Grillade lammkotletter med grönsaker
Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Ankbröst med portvin- och körsbärssås
Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Bulgursallad med kyckling
Bulgursallad med kyckling. En god ljummen eller kall matig sallad med grillad kyckling som även passar dig som äter GI eller LCHF. Med majs, matyoghurt, morötter, vitlök, salladslök och curry.
Du kan ha andra grönsaker i också som kokt broccoli, blomkål, bönor, gröna bönor, hackad persilja osv.
Gott med en grönssallad till också - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook