Janssons Frestelse

Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.

6 portioner Janssons frestelse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis, fast sort
  • 2 gula lökar
  • 125 gram ansjovisfiléer
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör.
  3. Skala och skiva lök fint. Överkurs är att steka löken mjuk i en klick smör på medelvärme innan du blandar den med potatisen sedan. Annars går det bra att bara strimla den fint och lägga i formen direkt.
  4. Skala under tiden potatis och skär i stavar. En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med. Lägg i formen och blanda med löken.
  5. Hacka ansjovis och blanda med potatisen och löken.
  6. Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i formen.
  7. Häll i mjölk och grädde samt ev. ansjovisspad.
  8. Fördela tunt skivat smör över.
  9. Grädda din Jansson 30 - 45 minuter. Lägg ev. över lite folie om den börjar brännas på toppen.
  10. Ta ut och smaka en bit potatis och se så att potatisen börjat mjukna. Du ska grädda 15 minuter till så det gör inget om potatisen har lite tuggmotstånd.
  11. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterliggare en kvart tills ströbrödet fått fin brun färg.
  12. Ta ut och låt Herr Jansson svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer