Grönsakstårta Koko Sabzi

Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla.
Grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.
Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.
Kan stekas enbart i stekpanna på låg värme men är lite knepig att vända. Använd isåfall ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan. Här har jag istället valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.

8 portioner grönsakstårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram spenat, färsk eller fryst
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 3 potatisar, ca 300 gram
  • 6 ägg
  • 10 valnötter eller sötmandlar
  • 2 msk berberis (zereshk), torkade iranska bär (alt torkade tranbär)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tina spenaten om den är djupfryst.
  3. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken och lägg i skålen.
  4. Skölj bladpersilja och plocka bort stjälkarna. Grovhacka den och lägg i skålen.
  5. Skala och riv potatisen grovt. Rör i skålen.
  6. Hacka valnötter eller sötmandel grovt.
  7. Blanda ägg, nötter, zereshk (torkade bär), salt, peppar och gurkmeja i skålen.
  8. Låt hälften av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna. Häll i smeten och sänk värmen till medel. Stek någon minut och sätt sedan in i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills ovansidan stelnat.
  9. Ta ut och vänd upp och ner på ett stort fat.
  10. Skär ut förslagsvis åtta eller fler tårtbitar.
  11. Grönsakstårtan kan serveras varm eller kall.
  12. Du kan förbereda grönsakstårtan och ha i kylen och sedan steka eller värma i tårtbitar till servering.
  13. Garnera ev. med extra bär, grovhackade valnötter och hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer